Sugo alla Toscana

toscansk pastasaus med peperoncino og sitron

I Toscana liker de å gjøre tingene på sin måte - også på kjøkkenet. Litt styrke og litt syre gir deres tradisjonelle sugo (saus) en litt skarpere smak uten at den bør forveksles med en Arrabiata hvor de bruker mye mer løk og chili. Her skal du bare ane varmen fra chilien. Når det gjelder pasta synes jeg en tagliatelle passer godt til og ikke glem å tilsette litt av kokevannet om pastaen trenger litt ekstra fuktighet. Sausen kan også lages uten kjøtt om du ønsker det.

Ingredienser

til omlag tre porsjoner saus:

800 gr flådde plommetomater

tre til fire spiseskjeer e.v. olivenolje

tre fedd finhakket hvitløk

havsalt og sort pepper etter smak

en halv teskje peperoncino (italiensk chili)

litt friskpresset sitronsaft etter smak

200 gr skivet salsiccia eller pancetta i terninger

sorte oliven, delt (kan sløyfes)

finrevet fersk parmesan til garnering

----

300 gr tagliatelle eller pappardelle

Fremgangsmåte

Flå alle tomatene ved å skjære et kryss i bunnen av dem og legge de i et drøyt halvminutt i kokende vann, fiske de opp og legge de over i iskaldt vann. Dra av skinnet og hakk de grovt opp.

Varm oljen i en dyp panne og tilsett hvitløk, når de har frest litt rører du inn chilipulveret og tilsetter alle tomatene. krydre med havsalt og pepper og kok opp. La sausen koke jevnt ved lav varme i en times tid. Bruk deretter baksiden av en sleiv og mos tomatene godt. Smak til med mer havsalt eller pepper og balanser sausen med litt sitron.

Vend inn stekte skiver av salsiccia eller pancetta i sausen rett før servering før du vender inn nykokt pasta og anretter med delte sorte oliven og parmesan.