© 2010–2022 Millas Mat

Spanske Albóndigas

de goe tapaskjøttbollene alle elsker

En velkjent tapasrett som er lett å lage til selv, her er en oppskrift fra tapasbaren Lonja de Tapas i Barcelona og du får også oppskriften på den tradisjonelle sausen de serveres med som skal være laget på ferske tomater og løk.

Ingredienser

500 gr ferskmalt kjøttdeig av okse

to fedd finmost hvitløk

en liten håndfull frisk hakket persille

en teskje blandet røkt spansk paprikapulver og vanlig paprikapulver

en teskje malt spisskumin (kan sløyfes)

et stort sammenpisket egg

to skiver daggammel loffkjørt til smuler

litt melk

hvetemel til rulling

havsalt og sort pepper etter smak

olivenolje til steking

Bland sammen presset hvitløk, kjøtt, persillen, krydderiene, havsalt, pepper og en god spiseskje olje i en bolle. Dekk med plastfolie og la dette stå og trekke i ca 30 minutter.

Smuldre det tørkede brødet i en skål og ha over litt melk slik at det bløtes opp. Ha så brødet sammen med egget oppi kjøttdeigblandingen. Tilsett salt og pepper og kna godt til du har en fin konsistes på farsen. Ha litt mel på bordet, og rull til passelige små kjøttboller. Stek kjøttbollene pent brune i litt olivenolje og legg de deretter over på et stekebrett kledd med aluminiumsfolie og etterstek bollene i ovnen ved 200 °C i vel 15 minutter.

Til sausen blender du to fedd hvitløk sammen med en løk. Tilsett fire grovhakkede tomater og en skvett hvitvin/vermut og la det hele kjøres til en glatt saus. Hell den over i pannen du stekte kjøttbollene i og smak til med salt, pepper og sukker og tilsett gjerne litt hakket chili. La den koke inn til en lett fyldig konsistens.

Hell sausen over kjøttbollene, dryss på litt persille og server.