Tyfonlaks med ristet hvitløk og sorte bønner 台风

mat mellom slagene

Opprinnelig er dette en krabberett fra Hong Kong men her lager vi en enklere hverdagsvariant med laks. Noen vil nok reagere på mengden hvitløk men husk at når den stekes forsvinner den skarpe rå smaken og sammen med chili, vårløk og sorte bønner vil ikke dette smake kun av hvitløk. Dette er fisk på en helt ny måte for de fleste og er både sunt og svært godt.

Ingredienser

400 gr økologisk laks eller villaks u/skinn og ben

havsalt til laksen

seks til åtte fedd hvitløk, grovt hakket

n halv dl peanøttolje til steking

tre vårløk, kuttet i lange biter

to røde thaichili, kuttet i skrå skiver

en boks (400 gr) sorte bønner

litt frisk koriander

Sett ovnen på 200 °C og legg laksen på et stykke bakepapir. Dryss på litt havsalt og la fisken absorbere litt av saltet mens du begynner med hvitløken.

Skrell og knus hvitløken med flatsiden av kniven og grovhakk den. Det anbefales ikke å bruke en prosessor til dette siden du alltid vil ende opp med en blanding av for store biter og for små biter. Varm opp en halv dl olje i en kjele og friter hvitløken ved medium varme til den er gyllen. Bruk en hullsleiv til å ta løken ut av oljen og over på flere lag kjøkkenpapir for å renne av seg og blir skikkelig sprø.

Sett fisken i ovnen og gi den ca. ti minutter innntil den er igjennomstekt.

Kutt opp vårløk og chili og skyll bønnene godt i et dørslag. Sett en wok på medium varme og tilsett litt av oljen fra hvitløken. Fres det raskt og dander det over fisken sammen med den sprøstekte hvitløken og litt frisk koriander. Server straks.