© 2010–2020 Millas Mat

Grønnsaksuppe Constances Pensionatsuppe

en oppskrift fra 1905

Denne suppen er basert på en veldig gammel oppskrift fra et hefte utgitt i 1905. Heftet ble utgitt for å reklamere for turisme i Norge, derav navnet pensionatsuppe. Den originale oppskriften på selve suppen er beholdt, men suppebollene er modernisert noe. I oppskriften stod det «om du er saa heldig at faa tak i hønsekjøt kan De kverne dette i stedet for oksekjøt». Men i dag er kyllingkjøttdeig til salgs overalt og det er billig. Jeg har også tilsatt oregano i farsen for bedre smak, og litt ost for å gi den bedre konsistens og for å forhindre at de sprekker under koking.

Grønnsaksuppe Constances Pensionatsuppe

Ingredienser

halvannen liter god grønnsaksbuljong eller kraft

en løk i tynne skiver

100 gr hodekål i skiver

to gulrøtter i små terninger

to poteter i små terninger

tre spiseskjeer frosne eller hermetiske erter

havsalt og sort pepper etter smak

gressløk eller persille til garnering

——

suppeboller:

300 gr kyllingkjøttdeig

ett egg

en halv løk

havsalt og sort pepper etter smak

en halv teskje oregano

en drøy dl brødsmuler eller brødrasp

en dl revet pecorino

Begynn med å lage suppebollene. Bland sammen alle ingrediensene i en mikser og jeg anbefaler at du river løken på et råkostjern, da får du den skikkelig godt blandet i kjøttet som er en fordel når du skal trille små boller og ikke får biter av løk stikkende ut.

Trill boller på størrelse med en liten valnøtt. Legg de på en tallerken, dekk de med plast og la de hvile ca. 20 minutters tid i kjøleskapet. Kok opp grønnsaksbuljong eller kraft om du har det. Nå til dags får du kjøpt meget god grønnsaksfond i butikkene, disse inneholder omtrent ikke salt så da kan du smake til suppen selv. En stor fordel.

Tilsett løk, hodekål, gulrøtter og poteter og kok i omlag femten minutter. Ta ut suppebollene og dropp dem i. Kok opp suppen igjen, men ikke rør, da har bollene lett for å sprekke opp. La suppen koke videre i mellom ti og femten minutter til grønnsakene er møre og suppebollene er gjennomkokt. Del gjerne en av dem i to for å sjekke men et sikkert tegn er at de flyter opp og blir liggende og duppe på overflaten av suppen.

Smak til suppen med salt og pepper, tilsett frosne erter rett før servering da disse trenger noen få minutter på å tine opp og dryss over litt finhakket gressløk eller persille til slutt.

Tips: har du en bit kålrot eller sellerirot å bruke opp passer det ypperlig i denne oppskriften sammen med de andre grønnsakene. Du kan også skjære opp grønnsakene med et juliennejern.