© 2010–2020 Millas Mat

Coco Ichibanya Curry

Japansk curry med roux

Ferdig japansk curryroux er nesten ikke å oppdrive i Norge så det er faktisk enklest å lage den selv om du ikke vil kjøpe den på nett. Jeg har tidligere laget en annen variant av japansk curry. Denne oppskriften er basert på curryen til en svært populær kjede i Japan som heter Curry House Coco Ichibanya og kan lages med både kylling, oksekjøtt eller svin som jeg har å valgt å bruke her. Det tar litt tid å lage roux så lag den gjerne dagen i forveien og oppbevar den godt innpakket i kjøleskapet.

Coco Ichibanya Curry

Ingredienser

curryroux (currybase)

en halv finhakket løk

50 gr smør

50 gr hvetemel

en spiseskje revet hvitløk

en spiseskje Madras Hot Currypowder

cayenne, havsalt og pepper etter smak

tre spiseskjeer Worchestershiresauce

en spiseskje hver av følgende: tomatketchup, nøytral honning, melk, soyasaus og hot mangochutney

----

400 gr indrefilet av svin i terninger

havsalt og sort pepper etter smak

en teskje Madras Hot Currypowder

en stor løk i skiver

tre medium store gulrøtter i biter

tre poteter i biter

ca. fire-fem dl kokende vann

dampet ris & furkikake (jap. riskrydder) til servering

japanske pickles til garnering

Begynn med å lage curryroux. Finhakk løken og tilsett den i en passende kjele sammen med smøret. La det frese og bli mykt før du tilsetter hvitløk og steker det hele videre til løken begynner å bli gyllen. Tilsett hvetemelet, skru ned varmen og rør det godt inn inntil det "forsvinner". Massen skal bli ganske tørr på dette stadiet og det vil ta ca. ti minutter. Rør deretter massen godt opp igjen og tilsett curryen. Når den er blandet godt inn tilsetter du resten av ingrediensene sammen med cayenne, havsalt og pepper. Rør det godt inn og kok opp. Etter noen minutter vil det hele bli en tykk masse. Vil du forme den som terninger kan du bruke en isbitform men vær forberedt på at du ikke kan bruke den til isbiter etterpå pga. lukt og ettersmak. Oppbevar den i kjøleskapet når den har blitt kald.

Når du er klar for å lage curry gjør du følgende. Kutt kjøttet i terninger og miks det sammen med havsalt, pepper og en teskje currypulver. Forbered alle grønnsakene og finn frem en passende gryte.

Varm et par spiseskjeer olje i gryten og tilsett kjøttet. la det frese godt og bli brunt før du har i alle grønnsakene. La de steke litt og bli myke før du heller på vannet og koker opp. Skum av ved behov og tilsett deretter den avkjølte rouxen. Hakk den gjerne litt opp så smelter den raskene. Skru ned varmen og sa curryen koke så grønnsakene blir møre og jevningen danner en fyldig saus. Rør innimellom og pass på varmen så ikke curryen koker for hardt. Beregn koketiden til ca. 20 minutter og sjekk med en liten kniv at poteter og gulrøtter er møre før du smaker til med evt. mer havsalt eller pepper om det trengs.

Legg opp ris og curry i en dyp tallerken og gi risen et dryss med furikake. Garner gjerne med pickles og server straks.