Coco Ichibanya Curry カレーライス

japansk curry med roux og ris - Kare Raisu

Ferdig japansk roux til curry finnes hos enkelte asiatiske butikker i Norge eller kan kjøpes over nett. Men du kan også lage den selv som her. Jeg har tidligere laget en annen variant av japansk curry. Denne oppskriften er basert på curryen til en svært populær kjede i Japan som heter Coco Ichibanya og kan lages med både kylling, okse eller svin som jeg har å valgt å bruke her. Stedet er også kjent for sitt store utvalg av toppinger som grillede grønnsaker, mais, pickles, spirer, ost, egg, fritert kylling, reker eller honning. Det tar litt tid å lage roux så lag den gjerne dagen i forveien og oppbevar den tett innpakket i kjøleskapet, den kan også fryses men da bør den være vakuumpakket.

Ingredienser

curryroux (currybase)

en halv finhakket løk

50 gr smør

50 gr hvetemel

en spiseskje revet hvitløk

en spiseskje Madras Hot Currypowder

cayenne, havsalt og pepper etter smak

tre spiseskjeer Worchestershiresauce

en spiseskje hver av følgende: tomatketchup, nøytral honning, melk, soyasaus og hot mangochutney

----

400 gr indrefilet av svin i terninger

havsalt og sort pepper etter smak

en teskje Madras Hot Currypowder

en stor løk i skiver

tre medium store gulrøtter i biter

tre poteter i store biter

fem dl kokende vann

dampet ris og furkikake (japansk riskrydder) til servering

japanske pickles eller gari til garnering

Begynn med å lage curryroux. Finhakk løken og tilsett den i en passende kjele sammen med smøret. La det frese og bli mykt før du tilsetter hvitløk og steker det hele videre til løken begynner å bli gyllen. Tilsett hvetemelet, skru ned varmen og rør det godt inn inntil det "forsvinner". Massen skal bli ganske tørr på dette stadiet og det vil ta ca. ti minutter. Rør deretter massen godt opp igjen og tilsett curryen. Når den er blandet godt inn tilsetter du resten av ingrediensene sammen med cayennepepper, havsalt og pepper. Rør det godt inn og kok opp. Etter noen minutter vil det hele bli en tykk masse. Vil du forme den som terninger kan du bruke en isbitform men vær forberedt på at du ikke kan bruke den til isbiter etterpå pga. lukt og ettersmak. Oppbevar den i kjøleskapet når den har blitt kald.

Når du er klar for å lage curry gjør du følgende. Kutt kjøttet i terninger og miks det sammen med havsalt, pepper og en teskje currypulver. Forbered alle grønnsakene og finn frem en passende gryte.

Varm et par spiseskjeer olje i gryten og tilsett kjøttet. La det frese godt og bli gyllent før du har i alle grønnsakene. La de steke litt og bli myke i kantene før du heller på vannet og koker opp. Skum av ved behov og tilsett deretter den avkjølt roux. Hakk den gjerne litt opp så smelter den raskene. Skru ned varmen og la curryen koke til grønnsakene blir møre og jevningen danner en fyldig saus. Rør innimellom og pass på varmen så ikke curryen koker for hardt. Beregne koketiden til tjue minutter og sjekk med en liten kniv at poteter og gulrøtter er møre før du smaker til med mer havsalt eller pepper om det trengs. Vil du ha curryen litt søtere kan du tilsette litt tomatketchup.

Legg opp ris og curry i en dyp tallerken og gi risen et dryss med furikake. Garner gjerne med pickles og server straks.