© 2010–2021 Millas Mat

Yokosuka Navy Curry

japansk marinebase curry

Curry kom til Japan med engelskmennene for over 130 år siden. Britene hadde for vane å servere curry ukentlig til sine soldater, men for japanere flest på den tiden var det å spise kjøtt svært uvanlig. Dermed ble retten innført som en moralbooster for soldatene ved marinebasen i Yokosuka. Siden da har den spredt seg til hele landet. En nasjonal undersøkelse fra 2015 viste at en japaner spiser curry omlag tre ganger i mnd.

Ingredienser

nok til to eller tre voksne:

to spiseskjeer smør og en spiseskje nøytral olje til steking

400 gr lårkjøtt av kylling i grove terninger

havsalt og sort pepper etter smak

en drøy spiseskje Hot Madras curry

fire medium store poteter i store biter

to gulrøtter kuttet i trekanter

en skivet løk

seks dl kokende vann + en terning kjøttbuljong

et finhakket fedd hvitløk

en spiseskje revet frisk ingefær

et laurbærblad

to spiseskjeer tomatketchup

en spiseskje Worchestershiresauce

en spiseskje lys soyasaus

en halv spiseskje maisenna rørt ut i to spiseskjeer kaldt vann

----

dampet ris til servering

Varm smør og olje i en gryte og tilsett kyllingen. Fres den i noen minutter og rør inn curryen. Fres det hele i ytterligere noen minutter før du tilsetter løk, hvitløk, ingefær, gulrøtter og poteter. Krydre litt med havsalt og sort pepper mens du lar det frese så alt dekkes av oljen og curryen. Hell på kokende vann tilsatt buljong og legg i laurbærbladet. Kok curryen under lokk i omlag 30 minutter.

Sjekk grønnsakene med en liten kniv, de skal være helt møre. Ta ut laurbærbladet og tilsett ketchup, Worchestershiresauce og soya og rør det godt inn. Kok opp og smak til med mer havsalt og pepper om nødvendig. Rør inn jevningen, kok opp igjen så sausen tykner og server curryen rykende varm sammen med ris.

Skjeen i glasset på bildet er slik den serveres i Japan. En våt, kald spiseskje forhindrer risen fra å sitte fast på skjeen og man brenner ikke tungen på den varme maten.