© 2010–2020 Millas Mat

Eggs Benedict eller Eggs Florentine

en rett for en morgengretten børsmegler

Mange kulinariske personligheter mener at denne retten ble kreert første gang på Waldorf Astoria Hotel i New York City i 1894. Lemuel Benedict var en beryktet megler fra Wall Street som våknet opp på sitt hotellrom en morgen med tidenes bakrus og bestilte engelske muffins, smør, bacon, egg og en dæsj hollandaise. Kokken på jobb den morgenen var Oscar Tschirky og han komponerte retten der og da og Herr Samuel ble så imponert at den havnet på menyen til hotellet og den er på frokostmenyen den dag i dag. Hvis du har planer om ikke å få hjerteinfarkt i en alder av 30 år, anbefaler jeg ikke denne retten som din standardfrokost.

Eggs Benedict eller Eggs Florentine

Ingredienser

fire egg

fire skiver ristet loff (runde, uten skorpe) men bruk aller helst engelske muffins

fire skiver filetbacon

gressløk til garnering

——

hollandaisesaus:

to eggeplommer

en halv teskje friskpresset sitronsaft

200 gr klarnet smør (smør som er smeltet og skummet av)

hvitt pepper etter smak

en halv spiseskje kaldt vann

Stek baconet med minst mulig fett. Posjer eggene i rikelig med kokvarmt vann tilsatt litt salt og eddik. Knus eggene forsiktig i vannet og la de trekke (ikke koke) i omlag fem minutter. Ta de ut med en hullsleiv og legg de på litt kjøkkenpapir.

Til sausen, ha eggeplommene i en bolle over vannbad. Pisk hele tiden og pass på at det ikke blir for varmt. Tilsett sitronsaft, pepper og kaldt vann. Pisk hele tiden til eggene er lysegule og massen er omtrent doblet i volum. Hell i smøret litt og litt av gangen og pisk til den blir tykk og fin. Hold den varm.

Ha smør og en skive bacon på hver av de ristede skivene. Plasser et posjert egg forsiktig på brødet. Hell sausen over. Legg opp to egg og to skiver til hver porsjon. Server gjerne pommes frites til.

Hvis du vil lage en noe lettere variant kan du lage Eggs Florentine, nøyaktig samme oppskrift men hvor baconet er byttet ut med dampet spinat.