© 2010–2021 Millas Mat

Eggs Benedict eller Eggs Florentine

en frokostrett fra 1860 årenes New York

Det er Delmonicos i New York som skal ha æren for den originale varianten av Eggs Benedict. Den ble skapt allerede i 1860 for Herr og Fru LeGrand Benedict og er trykket i en kokebok fra denne tiden. Min variant er uten trøfler og kaviar, for en hjemmelaget versjon synes jeg litt gresløk er mer passende. Hvis du har planer om ikke å få hjerteinfarkt i en alder av 30 år, anbefaler jeg ikke denne retten som din standardfrokost, men innimellom er det dette du vil ha.

Ingredienser

frokost for to:

fire posjerte egg

fire skiver ristet brioche eller engelske muffins

åtte skiver bacon eller god røkt skinke i skiver

tørket eller frisk gressløk til garnering

——

hollandaisesaus:

to eggeplommer

en halv teskje friskpresset sitronsaft

200 gr klarnet smør (smør som er smeltet og skummet av)

hvitt pepper etter smak

en halv spiseskje kaldt vann

Til sausen, ha eggeplommene i en bolle over vannbad. Pisk hele tiden og pass på at det ikke blir for varmt. Tilsett sitronsaft, pepper og kaldt vann. Pisk hele tiden til eggene er lysegule og massen er omtrent doblet i volum. Hell i smøret litt og litt av gangen og pisk til den blir tykk og fin. Hold den varm.

Stek baconet eller skinken med minst mulig fett. Posjer eggene i rikelig med kokvarmt vann tilsatt litt salt og eddik. Knus eggene forsiktig i vannet og la de trekke (ikke koke) i omlag fem minutter. Ta de ut med en hullsleiv og legg de over på litt kjøkkenpapir.

Legg baconet på briochen. Plasser et posjert egg forsiktig oppå og øs litt av hollandaisen over. Ikke hell på for mye saus, man skal kunne se det som er under. Dryss over litt gressløk og server straks.

Hvis du vil lage en noe lettere variant kan du lage Eggs Florentine, nøyaktig samme oppskrift men hvor baconet er byttet ut med dampet spinat.