© 2010–2022 Millas Mat

Wienerblomster med fruktgelé

fine kontientale julekaker

Dette er kjempesøte små kaker fra Østerrike som på kontinentet er typiske julekaker men jeg kjenner ikke til mange som baker dem her til lands. De smaker nydelig og er vakre å se på. For de som har sett Tsjajkovskijs Nøtteknekkeren, enten på film eller som ballettforestilling så dekkes festbordet med disse. De kan minne litt om kransekake i smaken siden deigen inneholder malte mandler.

Ingredienser

gir tretti kaker:

150 gr meierismør, usaltet

350 gr hvetemel

150 gr melis

150 gr malte mandler

en teskje malt kanel

halvannen teskje bakepulver

to egg, romtempererte

150 gr ripsgelé, min erfaring er at Hervik sin er best om du ikke lager din egen

en pisket eggeplomme til pensling

ekstra melis til utbaking

Smuldre sammen smør og mel med hendene. Miks deretter inn malte nøtter, melis, kanel, bakepulver og til slutt sammenpiskede egg. Arbeid alt sammen til en jevn fast deig, dekk den med plast og la den hvile kaldt natten over.

Sett ovnen på 170 °C og kle to stekeplater med bakepapir. Smelt ripsgeleen over vannbad så den blir flytende og legg frem en bakepensel og en teskje.

Dryss et tynt lag melis på bakebordet, ta ut halvparten av deigen fra kjøleskapet og kjevle ut en ca. to mm. tykk leiv. Når du har fått kjevlet den ut noe er det lurt å legge et stykke plastfolie oppå før du kjevler deg ferdig. Da unngår du at kjevlet setter seg fast eller river opp deigen.

Bruk en sandkakeform og stikk ut kaker. Legg halvparten av dem på stekeplaten og pensle de med litt av ripsgeleen, ikke bruk for mye, du skal bare bruke det som lim. De resterende kakene stikker du ut hull i midten på, bruk en brus- eller vinkork eller en annen utstikker. Legg den gjennomhullede kaken oppå den andre og fyll hullet med i underkant av en teskje ripsgele. Her bruker jeg en sprøytepose for å unngå søl.

Pensle med pisket eggeplomme rundt deigkanten og stek kakene i ca. 10-12 minutter til de er pent gylne. Legg de over på en kakerist så både kakene avkjøles og geleen får tid til å stivne på nytt.

Oppbevar kakene i tett boks.