Kokosris

duftende indisk ris med lime og nigellafrø

Denne duftende milde kokosrisen er perfekt følge til indisk mat og det er ikke så mye mer arbeidskrevende enn å koke vanlig ris i vann tilsett salt. Forskjellen er at du får en rett med mer dybde og smak og kokos gir en aroma som balanserer særdeles godt med den krydrede maten. Indias vestkyst Kerala som er mest kjent for sin enorme eksport av all verdens krydder og ikke minst sort pepper betyr rett og slett «kokospalmens land».

Ingredienser

nok til fire som en siderett:

to spiseskjeer hvitløksolje

fire finhakkede vårløk

to teskjeer sennep- eller nigellafrø

300 gr basmatiris

en boks (fire dl) kokosmelk

seks dl kokende vann

havsalt etter smak

saften av en lime

Fremgangsmåte

Varm hvitløksoljen i en dyp panne med tilhørende lokk og tilsett vårløken og sennep- eller nigellafrøene. La de steke i ett minutt men ikke mer og tipp deretter inn risen. Bland alt godt sammen så riskornene dekkes av oljen og blir blank.

Hell kokosmelken i et litermål og fyll på med kokende vann inntil du har tilsammen en liter væske. Tilsett dette over risen og kok opp sammen med saltet. La risen koke i 15-20 minutter på svak varme eller til all væsken er absorbert. Bruk en gaffel til å separere riskornene noe og fluffe den opp og smak til med limejuice og eventuelt litt mer salt hvis det trengs.