© 2010–2021 Millas Mat

Studentmat

hvordan unngå skjørbuk

Det er ingen hemmelighet at studenter er kjente for sitt til tider elendige kosthold. For noen få år siden fikk St. Olavs Hospital i Trondheim inn en meget syk ung gutt som hadde blitt sendt til dem fra legevakten. Etter noen tester ble det faktisk konstatert at gutten hadde skjørbuk. For de som ikke er helt sikre på hva det er; her er en korrekt medisinsk beskivelse av sykdommen.

Skjørbuk er en mangelsykdom. Den forårsakes av mangel på vitamin C. Skjørbuk medfører blødninger, oppsvulmet og blodig tannkjøtt, dårlig appetitt, vekttap og tretthet.

Sykdommen utvikler seg etter 4-7 måneder med ensidig kost.

Skjørbuk oppstod stadig hyppigere blant sjøfolk fra 1500-tallet og utover som en følge av lange sjøreiser og ensidig kosthold ombord. Skipslegene (håndverksutdannede kirurger) og det medisinske miljø (universitetsutdannende medisinere) hadde ingen effektiv behandling. En rekke forklaringer ble fremmet og en rekke tiltak ble forsøkt, men ikke før den skotske marinelegen James Lind gjennomførte et kontrollert eksperiment ombord på HMS Salisbury i 1747 fikk man en effektiv kur. Lind viste at pasienter som fikk sitroner ble friske på få dager. Dette var det første kontrollerte medisinske eksperiment som er dokumentert. Beskrevet i boken A Treatise of the Scurvey (1753). Ikke før i 1795 ble limejuice innført som en del av den daglige kost i Royal Navy. Dette er bakgrunnen for at britiske sjøfolk fikk tilnavnet limeys. Tilskudd med juice fra citrusfrukt ble innført i den Dansk-Norske Marine et par år før - i 1789. Sykdommen var tidligere ikke uvanlig i Norge, antall tilfeller var størst senvinters da tilgangen på frukt og grønnsaker var liten. Den økende bruken av poteter i kostholdet mot slutten av 1700-tallet løste problemet.

(Wikipedia)

Gutten hadde altså pådratt seg en sykdom som ble så godt som utryddet for over 200 år siden. Unge mennesker og matstell er i mange tilfeller som unge gutter og bil - en dårlig kombinasjon. Mange ser på mat som noe de skal hive i seg mellom studier, jobb og trening. Det skal gå fort, det skal ikke innebære noen form for oppvask, og smaken er det heller ikke så farlig med. Gutten som havnet på sykehus hadde levd på enorme menger med pasta og nudler. Han kunne ikke redegjøre for når han sist hadde spist friske grønnsaker eller frukt. Han drakk aldri rent vann fordi det ikke smakte noe og han brukte store menger ketchup, chilisaus og grillsaus (sukker- og saltbomber) og det kjøttet han spiste var oppblandet som for eksempel pølser og kjøttdeig.

Så gutter og jenter der dere sitter på hyblene deres. Spis frokost – er dere i farta så hiv nedpå en banan eller spis den på busstoppet. En kopp yoghurt med litt müsli tar to min. å fikse. Godt brød med litt sunt pålegg som kalkun, kylling eller fisk. Kok dere et egg til frokost et par ganger i uka. Det skal så lite til. Og for grønnsaker, det raskeste du kan lage er en salat, den kan du mumse i deg foran tv-en, oppi senga over bøkene eller sittende ved macen. På siden finner du noen lette og gode oppskrifter på salatkombinasjoner samt noen raske smakfulle smørbrød.

Og når dere har en fridag, tilbring litt tid på kjøkkenet og nyt en god hjemmelaget middag. Det er verdt hvert eneste minutt. Inviter en god venn eller venninne, lag maten sammen og nyt den sammen.

Og til dere single, det er få ting som gir større pluss i boka enn å diske opp med en smakfull middag og kanskje til og med en dessert eller en hjemmebakt kake.