© 2010–2021 Millas Mat

Steking og tilbredning av kjøtt

lag det perfekt hver gang

Det er lett å steke selv det møreste og fineste kjøtt tørt og smakløst eller koke det ihjæl, som min bestemor pleide å si. Så nå skal jeg gi dere noen smarte tips for å sikre dere perfekt og saftig kjøtt.

Biff

Legg aldri kjøleskapskaldt eller delvis frossent biffkjøtt rett i pannen. Kaldt kjøtt kjøler ned pannen og ødelegger hele stekeprosessen. Resultatet blir grått og tørt fordi man ikke får en skikkelig stekeskorpe tidlig nok slik at mye av saftigheten fordamper. Kjøttet skal ha romtemperatur, det blir ikke dårlig av å ligge noen timer på kjøkkenbenken. Og husk å salte og pepre kjøttet på begge sider.

Biffkjøtt blir best når det stekes i jernpanne. Teflonpannen gir rett og slett ikke høy nok varme, og biffen blir mer kokt enn stekt. La pannen få god varme før du har oppi en blanding av smør og olje. Og ikke vær redd for mengden, fettet vil ikke gå inn i biffen og gjøre den fet, men fettet er der for å gi deg flott stekeskorpe. Når smøret har roet seg ned er det på tide å legge i kjøttet. Om smøret ryker og blir mørkt er det for varmt.

Gi kjøttet en god stekeskorpe. Her oppstår den såkalte Maillard-reaksjonen som gir kjøttet sin gode smak; kjøttets sukker- og proteinmolekyler kombineres, og kjøttet blir mørkere og dets naturlige aromaer blir frigjort. I tillegg får du et saftig resultat.

Kylling

Kyllingkjøtt bør ha tilnærmet romtemperatur før det skal stekes.

Jeg må alltid le når jeg leser om steketiden bakpå pakkene med kyllingfilet. Der står det 3–4 minutter på hver siden og etterstek i 5 minutter. Javel – men du kommer til å bli dauskjuk av rått kyllingkjøtt. Det du kan gjøre for å korte ned steketiden er å legge fileten i plast og banke den flat med et kjevle.

På samme måte som biff så trenger kyllingen en del fett i pannen for å gi den flott gyllen skorpe. Bruk en blanding av smør og olje.

Salte og pepre kjøttet mens det er i pannen. Hvis kyllingen er marinert så få av mest mulig av marinaden før du legger den i pannen. Dette gjelder naturligvis ikke hvis marinaden også skal brukes som en saus.

Kyllingkjøtt være gjennomstekt.

Svinekjøtt og koteletter

Hvis svinekotelettene allerede er røkt må du ikke salte de ytterligere, de kan bli tilnærmet uspiselige. Pepre de godt og la de ligge under plast i romtemperatur en stund før de skal stekes.

Bruk en jernpanne også her og godt med smør og olje. Kotelettene bør snus flere ganger under steketiden til de er pent gylne. Husk at kjøttet nærmest benet bruker lengst tid på å steke. Legg de så i en ildfast form og etterstek de i ovnen ved 150 °C i ca. 20 minutter.

Svinekjøtt være gjennomstekt.

Lammekjøtt

Lammekjøtt kan kokes, stekes eller grilles.

Hvitløk og rosmarin er to av de mest klassiske smakstilsetningene til lam. Du kan aldri trå feil med disse to hvis oppskriften du skal bruke ikke sier noe spesifik om andre smakstilsetninger.

Kjøttet bør serveres rosastekt, helt gjennomstekt lammekjøtt blir lett altfor tørt. Når du koker lam så ha som hovedregel at når kjøttet har løsnet fra benet er det ferdig.