© 2010–2020 Millas Mat

Mine favorittsauser

Mine favorittsauser

Kikkoman Soyasaus

Denne kommer vi ikke unna. Brukes i stedet for salt og gir dybde og smak til svært mange ulike retter. Brukes ikke lengre kun i asiatiske retter men kan brukes som ren salterstatning. Denne må man ha på kjøkkenet.

Ketjap Manis

Denne mørke søte soyasausen bruker ofte sammen med overnevnte saus for å gi karakteristisk smak. Det søte kombinerte med det salte er noe av det mest grunnleggende i matlaging og gjør det lett å lage velsmakende mat.

HP-saus

En erkeengelsk mørk brun saus med bilde av Houses of Parliament (HP) på etiketten basert på malteddik, tamarind, tomater og utvalgte krydderier. Brukes som smakstilsetter i supper og sauser, en must til fish & chips og mange må ha denne til egg & bacon.

Worchestershire-saus

Uttales som oftest ”woustersauce” ikke worschestershireshaus eller noe annet med shhhhchhh lyd. Dette er en saus som også er basert på malteddik men som inneholder langt flere ingredienser enn HP-saus. Den er svært tyntflytende og flasken kommer derfor med dråpeteller. Brukes nesten utelukkende som smakstilsetter i stuinger, supper og sauser, i chili con carne og i drinken Bloody Mary.

Pad Thai-saus

Sausen dedikert til en av Thailands mest populære retter. Brukes kun til dette formålet og er basert på chili, hvitløk, thaibasilikum og en rekke andre ingredienser.

Hoisin-saus

En herlig mørk soyabasert saus med søtpotstivelse, hvitløk, chili, eddik og salt. Brukes som dipsaus til både kylling og svin og i det kantonesiske kjøkkenet er den populær til vårruller. Hoisin serveres også til peking-and sammen med finsnittet vårløk og kinesiske rispannekaker. Kan også blandes direkte i vårrullfyll med stort hell eller pensles over stekt kylling.

Fiskesaus (Nam Pla)

Brukes på samme måte som lys soyasaus og er hyppig brukt i thailandske retter.

Østerssaus

En mørk kraftig saus basert på østers og en must i mange asiatiske retter. Oppfunnet av Lee Kam Sheung ved at han en travel dag glemte kjelen med østers han hadde stående kokende og da han løftet av lokket oppdaget han at østersen hadde blitt til en mørk, kraftig og svært aromatisk masse. Han eksperimenterte med å tilsette, sukker, syre, hvitløk og maisstivelse, og i 1888 stiftet han firmaet Lee Kum Kee Oyster Sauce Ltd. som eksisterer fortsatt. Flink mann!!

Tahini sesampasta

Dette er mer en mos enn en saus men jeg ville ha den med uansett. Den lages av avskallede sesamfrø og har konsistens som litt tynt peanøttsmør. Jeg elsker hummus (kikertpure fra Midtøsten) og da må man ha dette. Tahini er også brukt i en del kinesiske, japanske og koreanske retter men de produserer sin Tahini av sesamfrø med skallet på og den får da en litt annen smak og grovere tekstur.

Ellers i mitt skap finner du et utvalg av eddiker slik som sherryeddik, hvitvinseddik, rødvinseddik, balsamico og eplecidereddik. Disse brukes for det meste i supper, sauser, stuinger, gryteretter, marinader og dressinger.