© 2010–2021 Millas Mat

Mine favorittsauser

en kjærkommen håndsrekning på kjøkkenet

Man trenger litt hjelp på kjøkkenet når man skal lage god mat og mye av nøkkelen ligger i riktig krydring - men det betyr ikke at man alltid skal gripe etter havsalt eller pepper. Noen dråper av en spesiell saus kan løfte retten mange hakk og gi maten din restaurantkvalitet. De som tror at proffene ikke kjenner til dette trikset og skyr alt av ferdige produkter tar helt feil. Jeg kan fortsatt huske mine foreldres sjokkerte fjes når jeg "avslørte" at jeg brukte soya i kjøttkakesausen. Sannheten er at det er et meget gammel og velkjent triks mange av våre oldemødre kjente til.

Kikkoman #

Denne kommer vi ikke unna. Brukes som en erstatning eller sammen med salt og gir umami, dybde og smak til svært mange ulike retter. Brukes ikke lengre kun i asiatiske retter men kan brukes som ren salterstatning. Denne må man ha på kjøkkenet uansett hva slags mat man lager. Sausen kom til Europa via nederlandske handelsmenn på 1700-tallet.

Thai-soya #

En noe søtere type soyasaus enn den japanske varianten. En selvfølge i thailandsk mat men er også anvendelig i mange kinesiske retter. Sammenlignes ofte med ketjap manis men er endel saltere i smaken.

Tabasco #

En amerikansk klassiker som inneholder bla. cayennepepper og essenser av ulike frukter. Har vært en ingrediens i det amerikanske kjøkken siden lanseringen i 1868. Profesjonelle kokker bruker sausen i maten, ikke over som en garnering.

Sweet chili saus #

Dette er ikke en saus jeg bruker mye i matlaging men som dipsaus til ting som stekte reker, kyllingspyd eller til vårruller er den helt super.

Ketjap Manis #

Denne tykke, mørke og søte soyasausen bruker ofte sammen med overnevnte saus for å gi karakteristisk smak. Det søte kombinerte med det salte er noe av det mest grunnleggende i matlaging og gjør det lett å lage velsmakende mat. Sausen er mye brukt i Indonesia.

HP-saus #

En erkeengelsk mørk brun saus med bilde av Houses of Parliament (HP) på etiketten basert på malteddik, tamarind, tomater og utvalgte krydderier. Brukes som smakstilsetter i supper og sauser, en must til fish & chips og mange må ha denne til sin engelske frokost.

Worchestershiresaus #

Uttales som oftest ”wouster”. Dette er en saus som også er basert på malteddik men som inneholder langt flere ingredienser enn HP-saus. Den er svært tyntflytende og flasken kommer derfor med dråpeteller. Brukes nesten utelukkende som smakstilsetter i stuinger, supper, kjøttfyll og sauser, i chili con carne og i Bloody Mary.

Pad Thai-saus #

Sausen dedikert til en av Thailands mest populære retter. Brukes kun til dette formålet og er basert på chili, hvitløk, thaibasilikum og en rekke andre ingredienser. Meget holdbar og super på smak.

Sriracha #

En sterk chilisaus basert på fermentert chili med thailandsk opphav. Blir gjerne referert til som en hipstersaus siden dens popularitet verden over til dels skyldes nyetablerte cafeer av folk med rutete skjorte, helskjegg, sleeves på armene og en lidenskap for gammel vinyl og danske bysykler.

Cholula #

Mexicansk chilisaus med en stor tilhengerskare over hele verden. Perfekt til all slags mexicansk mat og ikke minst til tacos. Kommer i flere varianter i tillegg til den originale

Hoisin #

En herlig mørk soyabasert kinesisk grillsaus med søtpotstivelse, hvitløk, chili, eddik og salt. Brukes som dipsaus til både kylling og svin og i det kantonesiske kjøkkenet er den populær til vårruller. Hoisin serveres også til pekingand sammen med finsnittet vårløk, agurk og kinesiske pannekaker. Kan også blandes direkte i vårrullfyll med stort hell eller pensles over stekt kylling som en glasur.

Fiskesaus (Nam Plah) #

Brukes på samme måte som lys soyasaus og er hyppig brukt i thailandske og vietnamesiske retter. Ikke la deg forskrekke av den intense lukten.

Østerssaus #

En mørk kraftig saus basert på østers og en must i mange asiatiske retter. Oppfunnet av Lee Kam Sheung ved at han en travel dag glemte kjelen med østers han hadde stående kokende og da han løftet av lokket oppdaget han at østersen hadde blitt til en mørk, kraftig og svært aromatisk masse. Han eksperimenterte med å tilsette, sukker, syre, hvitløk og maisstivelse, og i 1888 stiftet han firmaet Lee Kum Kee Oyster Sauce Ltd. som eksisterer fortsatt. Flink mann!!

Tahini (sesampasta) #

Dette er mer en mos enn en saus men jeg ville ha den med uansett. Den lages av avskallede sesamfrø og har konsistens som litt tynt peanøttsmør. Jeg elsker hummus (kikertpure fra Midtøsten) og da må man ha dette. Tahini er også brukt i en del kinesiske, japanske og koreanske retter men de produserer sin Tahini av sesamfrø med skallet på og den får da en litt annen smak og grovere tekstur.


Ellers i mitt skap finner du et utvalg av eddiker slik som sherryeddik, hvitvinseddik, Maggi Arome, rødvinseddik, sort eddik, balsamico og eplecidereddik. Disse brukes for det meste i supper, sauser, stuinger, gryteretter, marinader og dressinger.