© 2010–2020 Millas Mat

Mine beste tips for å spise litt sunnere

Ta det helt med ro, her er det ingen spekulative kostholdstips som får leger og ernæringsspesialister til å steile. Det er kun ment som en liten og enkel veiledning som passer for alle typer mennesker uansett diett. Det er litt typisk og skrive artikler som dette på starten av et nytt år, men for mange er det en god anledning til å begynne. Vi har lagt bak oss en tid på året der det lett blir for mye av alt og behovet for en liten detox er så absolutt tilstede for mange.

Mine beste tips for å spise litt sunnere

Spis frokost - ja, dette er et av de beste tipsene for å spise sunnere. Magen trenger noe å jobbe med for å komme igang med dagen og det holder ikke bare med kaffe. Enten du velger smoothie, havregrøt, brødskiver eller knekkebrød. Det er bedre enn ingenting. Selv velger jeg havregrøt i ukedagene og i helgene når jeg har bedre tid blir det gjerne en varmrett som egg & bacon, pannekaker, en engelsk fry-up eller french toast.

Kutt ut eller kutt ned på lett-brus - mange av oss bør tenke over hvor mye brus vi drikker i løpet av uken. Begrens det til helgene. Jeg forakter ikke et glass iskald Pepsi Max selv, men ikke i ukedagene. Venn deg til å drikke vann til måltidene. Gjerne med isbiter og frisk sitron eller lime.

Reduser sukkerinntaket - dette er nok det viktigste rådet av dem alle men også det vanskeligste for mange. Jeg har ingen tro på at akupunktur og hypnose kan hjelpe noen å redusere inntaket av sukker, det beste rådet er å være bevisst.

Bruk mer linser og bønner i maten - dette tipset er både billig, sunt og veldig godt. Husk at denne typen ingredienser krever riktig salting og krydring for at det skal bli godt. Den skrekkelige vegetarmaten fra 1970-tallet bør ikke gjenopplives.

Bytt ut vanlig pasta, nudler og ris med fullkornsvarianter der du kan - dette er et enkelt tips og fullkornsproduktene finnes overalt. Du må ikke på helsekosten eller i spesialbutikker for dette lengre.

Bak ditt eget brød - har du tid er dette et supert tips. bruk så mye grovt mel og så mye frø som du selv ønsker. Selv liker jeg Elsa Lystads eltefrie type som kan lages med eller uten kjøkkenmaskin.

Les bakpå pakkene hva ting inneholder om du er usikker - mange produkter inneholder mer sukker og/eller salt enn hva man kanskje skulle tro, og spiser du mye av det kan det utgjøre en forskjell.

Ikke ha et godterilager hjemme - noen klarer helt fint og ha sjokolade i skapet, andre klarer det ikke og tilhører du den siste kategorien bør du unngå å ha det i huset.

Lag mat av ferske ingredienser - ferske grønnsaker og frukt er alltid bedre enn frosne eller hermetiske. Bruk det som er i sesong, det er alltid best og enklere å få tak i. Fersk mat er dessuten mer delikat å se på og vekker dermed appetitten på det friske og sunne. En brødskive med ost blir mye bedre med paprika, spirer eller reddik.

Kjøp en salatslynge - da får du frisk og knasende sprø salat som du vet er helt ren og fri for jordbakterier.

Det er lov å skeie ut - spis og kos deg med god samvittighet når anledningen er der. Ikke kast bort tid & energi på dårig samvittighet dagen etter. Det er helt menngsløst. Spis sunt i ukedagene og kos deg litt ekstra i helgene. Så lenge du har det som hovedregel så går det som regel bra.

Radikale kostholdsendringer bør alltid foretas i samråd meg lege, ikke selvutnevne eksperter eller bloggere uten relevant kompetanse.