© 2010–2021 Millas Mat

Mannemat

Med fare for å virke i overkant fordomsfull så er «mannemat» min definisjon på mat som inneholder mye fett og mye oppblandet kjøtt, som pølser og farsekaker. Fraværet av grønnsaker er mer eller mindre totalt (friterte løkringer er ikke grønnsaker), og porsjonene er store.

Hvis du tar deg en tur på butikken en tidlig formiddag, mellom kl. 8 og 10 så ser du en spesiell type menn som kommer inn og har stø kurs mot varmmatdisken. Da skal det nemlig handles «lunsj»: Grillet kylling, medisterkaker eller all time-klassikeren pytt i panne med høyt innhold av pølser. Og hva slags menn er dette? Jo, dette er en såkalt arbeidskar, og under den kategorien faller følgende yrkesgrupper:

  • Rørleggere
  • Elektrikere
  • Anleggsarbeidere
  • Kommunalt ansatte i teknisk etat
  • Lærlinger i ovennevnte yrker

Det er ingen tvil om at disse mennene jobber fysisk hardere enn mange andre, men fettinnholdet i denne maten er abnormt høyt, og når det inntas daglig så blir det farlig. I tillegg garnerer de ofte maten med cola og en pose boller.

En gang på en restaurant i Oslo overhørte jeg det som må kalles en intervensjon for biff. Det var en gruppe menn som alle satt ved et rundt bord og alle utenom en bestilte biff. Da denne ene mannen spurte kelneren om hva dagens fiskerett bestod av rakk han knapt å få et svar fra kelneren før de andre temmelig høylytt sa at han måtte ha biff. Biffen her var så god, det var ikke snakk om noe annet. Dette pågikk i vel 4–5 minutter og kjentes som en evighet for de ved nabobordene. Til slutt bestilte han kylling da kom det:

«Erru homo eller?»

Så fisk eller kylling ble dermed definert som homomat av disse mennene. For lett, for sunt og dermed for feminint.

Men dere menn, hvor kommer denne motviljen mot grønnsaker fra? Har dere alle blitt traumatiserte av deres mødre som tvang i dere kålrot, nepe og gulrøtter? Eller er svaret at dere rett og slett ikke gidder.

Jeg for min del lager aldri middag uten grønnsaker, det hører med og det skal med. Med de rette teknikkene tar det heller ikke lengre tid. Man kan nemlig lage flere ting samtidig på komfyr og i ovn. Ovnsbakte grønnsaker eller poteter er rågodt. Maten lager seg selv mens dere spiller Xbox eller PS4, bare husk å sette på ovnsklokka og ha den ved siden av dere.

--

Ill.: Halvor William Sanden – «Kefir og medister»