© 2010–2020 Millas Mat

Løk er ikke bare løk

Løk er ikke bare løk

Gul løk

Den mest vanlige løken av dem alle. Brukes i svært mange typer matlaging over hele verden. Kan stekes, kokes, bakes, sauteres og brukes i rå tilstand. Løk er i mange deler av verden såpass viktig i den daglige kosten at økning av kiloprisen kan føre til de reneste opptøyer. I Norge har det vært dyrket løk for salg siden tidlig på 1800-tallet. Den gule løken er godt tilpasset det norske klimaet, og er omtalt i den eldre Edda. Løken tilhører liljefamilien.
Fransk løksuppe

Rødløk

Er ofte referert til som spanskløk og bruker ofte i rå tilstand. En gresk salat uten tynne ringer av rødløk er utenkelig. Den tåler samme behandling som gul løk men har en utpreget mildere smak. Man kan lage en aldeles nydelig kompott av rødløk.

Sjalottløk

Løken for de matglade, denne milde men samtidig karakteristiske løken er av favoritt blant både proff- og amatørkokker. Arne Brimi har fått æren for å ha introdusert denne løktypen i Norge som før den tid for det meste ble bruk på resturanter. I dag produseres det sjalottløk for salg i Norge.
Karamellisert sjalottløk

Hvitløk

Har vært kjent i nesten 5000 år og har vært brukt som både mat og medisin. Styrker immunforsvaret og er på samme måte som den gule løken helt uunværlig i store deler av verden. Nå finnes også fersk hvitløk som ikke er så sterk i smaken, røkt hvitløk og kinesisk hvitløk som ikke delt inn i fedd. Hvitløkens egenskap som medisinplante gjennom mange tusen år, blir stadig bekreftet av moderne forskning.

Gressløk

Vokser i så godt som alle norske hager og importeres ikke. Gir god smak i supper, sauser, pureer og eggeretter.

Ramsløk

Kjent som ”vill hvitløk” og er realtivt vanlig i Norge. Trives godt i fuktig skogbunn men har også vært dyrket mer organiserte former som for eksempel i klosterhager. Kan brukes på samme måte som spinat, forvelles, fryses eller lages om til pure, brukes i pai med mer.

Vårløk

Ser ut som små purrer og er egentlig ung gul løk. Tåler lett varmebehandling og brukes ofte som garnityr. Populær i både Europa, Amerika og Asia.