© 2010–2021 Millas Mat

Løk er ikke bare løk

grønnsaken som starter utallige retter

Gul løk (kepa)

Den mest vanlige løken av dem alle. Brukes i svært mange typer matlaging over hele verden. Kan stekes, kokes, bakes, sauteres og brukes i rå tilstand. Løk er i mange deler av verden såpass viktig i den daglige kosten at økning av kiloprisen kan føre til de reneste opptøyer. I Norge har det vært dyrket løk for salg siden tidlig på 1800-tallet. Den gule løken er godt tilpasset det norske klimaet, og er omtalt i den eldre Edda. Løken tilhører liljefamilien.
Fransk løksuppe

Rødløk

Er ofte referert til som spanskløk og bruker ofte i rå tilstand. En gresk salat uten tynne ringer av rødløk er utenkelig. Den tåler samme behandling som gul løk men har en utpreget mildere smak. Man kan lage en aldeles nydelig kompott av rødløk.

Hvit salatløk

Dette skinnende hvite og milde løken er nydelig i rå tilstand og er populær som topping på både pølser, burgere, tacos og annen mexicansk mat, i salater eller til ulike dipsauser.

Sjalottløk

Løken for de matglade, denne milde men samtidig karakteristiske løken er av favoritt blant både proff- og amatørkokker. Arne Brimi har delvis fått æren for å ha introdusert denne løktypen i Norge som før den tid for det meste ble bruk på restauranter. I dag produseres det sjalottløk for salg i Norge. Det finnes også en stor variant av disse som kalles banansjalott.
Karamellisert sjalottløk

Hvitløk

Har vært kjent i nesten 5000 år og har vært brukt som både mat og medisin like lenge. Styrker immunforsvaret og er på samme måte som den gule løken helt uunnværlig i store deler av verden. Nå finnes også fersk hvitløk som ikke er så sterk i smaken, røkt hvitløk og kinesisk hvitløk som ikke delt inn i fedd. Hvitløkens egenskap som medisinplante gjennom mange tusen år blir stadig bekreftet av moderne medisinsk forskning.

Gressløk

Vokser i så godt som alle norske hager og importeres i mindre grad. Gir god smak i supper, sauser, pureer og eggeretter.

Ramsløk

Kjent som ”vill hvitløk” og er relativt vanlig i Norge. Trives godt i fuktig skogbunn men har også vært dyrket mer organiserte former som for eksempel i klosterhager. Kan brukes på samme måte som spinat, forvelles, fryses eller lages om til pure, brukes i pai med mer.

Vårløk

Ser ut som små purrer og er egentlig ung gul løk. Tåler lett varmebehandling og brukes ofte som garnityr. Populær i både Europa, Amerika og Asia.