© 2010–2020 Millas Mat

Kjøkkenhygiene

Man kan ikke ha en matside uten å ta opp dette med kjøkkenhygiene. Når vi blir syke og løper på do en gang i halvtimen er det lett å tro at vi har spist noe dårlig mat servert av andre, men undersøkelser har vist at i åtte av ti tilfeller av magesyke så er det oss selv som er skyld i ubehaget. Og det skal enkle grep til for å forhindre dette. De vanligste bakteriebombene er:

Kjøkkenhygiene

Håndhygiene

Vask alltid hendene før du begynner matlagingen, og når du veksler mellom å arbeide med for eksempel kjøtt og grønnsaker. Stålsåpe fjerner effektivt lukt fra hendene, selv sterke lukter som løk og fisk. I tillegg varer den så og si evig.

Kniver- og redskaper

En kniv skal vaskes godt etter bruk og alltid mellom de forskjellige tingene du skjærer opp. Kutt opp salaten, vask kniven godt og skjær opp kyllingen eller bytt kniv. Aldri veksle mellom kjøtt og grønnsaker uten først å rengjøre redskapene skikkelig.

Skjærefjølen

Mange har en fjøl som brukes til alt. Kjøtt, fisk, grønnsaker og brød. Det er sjelden farlig å bruke en fjøl til grønnsaker og brød men kjøtt kan skape problemer. Kyllingfilet er populært men det skal ikke mer enn en teskje til av kjøttsaften fra en rå kyllingfilet før du virkelig kan bli syk. Nå finnes det fjøler med fargekoder, invester i noen sånne og gjør det til en vane og vaske fjølen godt med en gang etter bruk. Har lukt satt seg i fjølene kan du prøve å gni dem inn med en halv sitron.

Kjøtt tilberedt på feil måte

Kyllingkjøtt og svinekjøtt skal alltid uten unntak være gjennomstekt, ellers kan man gjøre seg selv og andre syke. Gjennomstekt er ikke det samme som å steke kjøttet til det ser ut som en skosåle, dette kan du lese mer om på oppskriftsidene.

Vaskekluten

En vaskeklut har en levetid på maks to eller tre dager før den må vaskes på minst 60 grader eller legges i klorvann. Ikke kjøp vaskekluter som ikke tåler dette. Kjøp da heller kluter som kan kastes etter få dagers bruk (for eksempel Chiffonet). Vaskekluten skal ikke brukes til å tørke opp matsøl, bruk kjøkkenpapir til dette.

Oppvaskbørsten

En oppvaskbørste bør byttes etter maks to mnd. eller når den begynner å bli brun. Du kan legge den i oppvaskmaskinen med jevne mellomrom eller la den stå noen timer i klorvann så varer den lenger. Jeg anbefaler også såkalte multisvamper som ofte finnes som billige ti-pack i dagligvaren – hendige til rengjøring av jernpanner, gryter, fjøler eller vaskekummen.

Benk og kum

Svært viktig å holde rene. Oppvaskkummen får fort et belegg av kalk og fett, og render opp etter kanten. Rengjøres raskt og enkelt ved hjelp av svamp og skurekrem. Gjør det til en vane å vaske over kjøkkenbenken etter matlaging, bruk gjerne kjøkkenspray og litt papir, det går fort, og det blir helt rent.