© 2010–2021 Millas Mat

God kjøkkenhygiene 101

vi kommer ikke utenom dette

Man kan ikke skive om mat og tilberedning av den uten å ta opp dette med kjøkkenhygiene. Når vi blir syke og løper på do en gang i halvtimen er det lett å tro at vi har spist noe dårlig mat men undersøkelser blant bakterieforskere har bevist at i hele åtte av ti tilfeller av magesyke så er det vi selv som er skyld i ubehaget. Og det skal enkle grep til for å forhindre dette. her tar jeg for meg de vanligste bakteriebombene.

Håndhygiene #

Vask alltid hendene før du begynner matlagingen, og når du veksler mellom å arbeide med for eksempel kjøtt og grønnsaker. Stålsåpe fjerner effektivt lukt fra hendene, selv sterke lukter som løk og fisk og tillegg varer den så og si evig. En god og hudvennlig såpe bør du også ha ved kjøkkenvasken. Selv sverger jeg til Dettol som har en pumpe med sensor som ikke trenger berøring med skitne hender.

Kjøkkenpapir #

En absolutt nødvendighet på ethvert kjøkken. Dette brukes til regelrett søl og fett som ikke skal tørkes opp med klut. Noen bruker kjøkkenrull mens dispensere også er svært utbredt. I dag er som regel alt slikt papir miljøvennlig produsert.

Kniver - og redskaper #

En kniv skal vaskes godt etter bruk og alltid mellom de forskjellige tingene du skjærer opp. Kutt opp salaten, vask kniven godt og skjær opp kyllingen eller bytt kniv. Aldri veksle mellom kjøtt og grønnsaker uten først å rengjøre redskapene skikkelig. Kjøkkenkniver skal ikke i oppvaskmaskinen.

Skjærefjølen #

Mange har en fjøl som brukes til alt. Kjøtt, fisk, grønnsaker og brød. Det er sjelden farlig å bruke en fjøl til grønnsaker og brød men kjøtt kan skape problemer. Kyllingfilet er populært men det skal ikke mer enn en noen dråper av kjøttsaften fra en rå kyllingfilet før du virkelig kan bli syk. Nå finnes det fjøler med fargekoder, invester i noen sånne og gjør det til en vane og vaske fjølen godt med en gang etter bruk. Har lukt satt seg i fjølene kan du prøve å gni dem inn med en halv sitron eller eddik. Fungerer ikke dette bør de kastes.

Kjøtt tilberedt på feil måte #

Kyllingkjøtt og svinekjøtt skal alltid uten unntak være gjennomstekt, ellers kan man gjøre seg selv og andre syke. Gjennomstekt er ikke det samme som å steke kjøttet til det ser ut som en skosåle, dette kan du lese mer om på oppskriftsidene. Bruk et steketermometer, da er du mye tryggere.

Vaskekluten #

En vaskeklut har en levetid på maks to eller tre dager før den må vaskes på minst 60 grader eller legges i klorvann. Ikke kjøp vaskekluter som ikke tåler dette. Vaskekluten skal ikke brukes til å tørke opp matsøl, bruk kjøkkenpapir til dette. Kluter som ikke blir rene bør kastes.

Oppvaskbørsten #

En oppvaskbørste bør byttes etter maks to mnd. eller når den begynner å bli brun. Du kan legge den i oppvaskmaskinen med jevne mellomrom eller la den stå noen timer i klorvann så varer den lenger. Jeg anbefaler også såkalte multisvamper som ofte finnes som billige ti-pakninger i dagligvaren - hendige til rengjøring av jernpanner, gryter, fjøler eller oppvaskkummen.

Benk og kum #

Svært viktig å holde rene. Oppvaskkummen får fort et belegg av kalk, stekefett, og render opp etter kanten. Rengjøres raskt og enkelt ved hjelp av svamp og skurekrem. Gjør det til en vane å vaske over kjøkkenbenken etter matlaging, bruk gjerne en kjøkkenspray og litt papir, det går fort, og det blir rent. Seige matflekker eller smuler er ikke trivelig å jobbe i og er det fler som bruker kjøkkenet vet du heller aldri helt sikkert hva flekkene er.

Overflater og skap #

Et kjøkken blir skittent, slik er det bare men hvor skittent det blir avhenger selvsagt av hvor mye det brukes og hvor flink man er med det daglige renholdet. Fronter med et tynt fettlag kan vaskes med utblandet salmiakk som er svært effektivt for å løse opp stekefett og skitt. Sjekk med leverandør om du er usikker på hva slags vaskemidler flatene dine tåler. En grundig nedvasking av kjøkkenet bør gjøres to til tre ganger pr. år. Har du en kjøkkeninnredning som ikke går helt opp til taket må du også vaske oppå skapene. Dette er greit å gjøre samtidig med taket.

Kjøleskapet #

Denne innretningen kan i verste fall bli en skikkelig smittebombe. Et kjøleskap bør ha temperatur på under 4 °C, aldri mer - hvis ikke vil bakterier som Listeria kunne utvikle seg. Matvarer som er dårlig innpakket, åpnede kartonger med juice, melk eller ost er særlig utsatt. Ny mat vil bli fortere dårlig i et skitten og for varmt kjøleskap. Tøm grønnsaksskuffene hver uke og gi de en vask om de er stygge. Sørg for at alt er pakket inn, da vil ikke en råtten grønnsak smitte over på de andre som er friske. La åpne-lukkeposer i ulike størrelser og plastfolie tilgjengelig i kjøkkenskuffen. Rengjør kjøleskapet hver fjerde uke og vask vekk søl med en gang. Kjøkkenspray og mikrofiberklut fikser det meste men er det veldig skittent vil du trenger varmt vann og Zalo eller ikke utblandet klor. Ved vond lukt er klor svært effektivt.