© 2010–2021 Millas Mat

Hyttemat

gjør det enkelt og godt

God mat er en viktig del av ferien, men matlaging på hyttetur kan være en utfordring uten tilgang på sitt eget kjente kjøkken. Man vil helst unngå å stå på kjøkkenet i lang tid og ty til tungvinne løsninger når man har endel mindre utstyr enn hva man er vant med å ha for hånden. Her skal du få noen fine tips som forhåpentligvis gjør det enklere å både nyte god mat og utnytte ferietiden. Jeg har tatt utgangspunkt i at man har tilgang på det mest essensielle av kjøkkenutstyr, komfyr og et kjøleskap, enten det er elektrisk eller propandrevet.

  1. Første bud er å gjøre det enkelt. Sett opp en ukemeny og velg retter som er ukompliserte og ikke krever store mengder ingredienser eller forberedelser.
  2. Hva kan du lage på forhånd hjemme? Sett deg ned i ro og mak og tenk praktisk. Du kan for eksempel koke en god porsjon pastasaus, ha den på en boks og ta med. Da trenger du bare å koke pasta, varme sausen og vips så er middagen klar.
  3. Lag din egen vaffelmiks på pose. Smør, melk og egg er uansett ting man har med seg av ferskvarer. Har ikke hytta vaffeljern så ta det med hjemmefra, det er verdt det. Vafler og kaffe på hytta er tradisjon for svært mange.
  4. Husk at det er ferie, så lemp litt på sunnhetskravene. Det betyr ikke at du skal la barna proppe i seg godteri, men det er lov å ta en pause fra den typiske hverdagsmaten. Stek for eksempel pannekaker til frokost en dag. Garantert suksess.
  5. De fleste er litt slitne når de kommer frem til hytta, det gjelder både sjåfør og passasjerer, så velg noe enkelt dere kan spise når dere har kommer frem og kommet i orden. En helt ferdig gryterett som kanskje bare trenger oppvarming er bra å ha på lur eller hvorfor ikke grille pølser ute hvis været tillater det? Gjør det enkelt og hyggelig.
  6. Suppeposer er genialt å ha med, kjøp fler. De som blir til overs kan du alltids ta med hjem og bruke der. Ingenting smaker som varm suppe og brød til lunsj etter en frisk tur ute.
  7. Ta med grønnsaker som poteter, gulrøtter og andre rotfrukter til middagene. Dette holder seg godt og kan både kokes, bakes og grilles.
  8. Bak kjeks eller cookies og ta med deg disse i en kakeboks. Alltid populært.
  9. Ikke all hermetikk er fæl. Tunfisk, hakkede tomater, tomatbønner, kikerter, etc. er fint å ha med seg og kan alltids tas med hjem igjen om det ikke brukes opp eller la det stå til neste gang.
  10. Er dere en aktiv gjeng som liker å gå turer så sørg for en god frokost med egg, bacon, pølser, bønner og toast en morgen eller to. Tørre skiver holder ikke sulten unna lenge på tur. Det er bedre å spise seg mett på skikkelig mat enn å kyle innpå godteri og sjokolade.