© 2010–2021 Millas Mat

Hverdagsmaten

respekter det daglige

Jeg leser mye nyheter, både i papirform og på nett, og det er til stadighet artikler og undersøkelser som viser at folk har problemer med hverdagsmaten. I Aftenposten kunne man lese om matvanene i familier der barna får bestemme middagen. Og vi kan vel da alle tenke oss hva det går i. Det blir det gjerne pizza, pølser og pannekaker. Dette er ikke en holdbar situasjon og hvis man lar barna bestemme menyen er man på helt feil spor. Dette kan på lengre sikt bli en trussel mot helsen der grønnsaker nærmest blir fienden.

Flest hverdager

Vi må jobbe med holdningen vi har til hverdagsmaten. Den blir ofte sett på som noe kjedelig, men vi gir oss selv, og ikke minst våre barn, aldeles skrekkelige matvaner med en slik innstilling. Ingen skal sitte ved middagsbordet og pirke i en tørr fiskefilet og en «salat» som bare er oppkuttete salatblader eller råkost, mens man lengter etter helgen. Året består stort sett av hverdager, da kan ikke hverdagsmaten være det samme som smakløs og kjedelig. Smaksrikt betyr ikke usunt. Her er et godt eksempel på en hverdagslig fiskerett som er enkel og har masse smak.

Fisk, graps og turer på butikken

Å få barna (og en del voksne) til å like grønnsaker, fisk og litt sterkere smaker er ingen heksekunst, det handler bare om tilvenning, og at maten tilberedes så man får lyst til å spise den. Jeg liker heller ikke overkokt fisk uten saus med overkokte grønnsaker og underkokte poteter. Eller det jeg kaller «graps» som er en ubestemmelig blanding av kjøtt, grønnsaker og ris eller pasta stekt i en panne til det ugjenkjennelige, og hvor du kan være bombesikker på at all næring er trygt kokt vekk.

Her har vi alle en jobb å gjøre, det er det ingen tvil om, men det er ikke lett når man står sliten i butikken med trøtte barn og har hodet alle andre steder enn kjøkkenet og hva som skal gjøres der. Da er det så altfor lett å gripe etter halvfabrikata, en pakke kjøttdeig og kanskje et hode isbergsalat for å berge samvittigheten – for denne gang. Og allerede neste dag står du der igjen, foran den samme hyllen med det samme spørsmålet – hva skal jeg ha til middag? De som ikke er så flinke forsvarer seg med at de ikke har tid og at de ikke er overjordiske supermennesker. Men det er ikke det det handler om. Det handler bare om god planlegging.

Full kontroll

Så, hva gjør man? Jo, man setter opp en ukemeny og deretter lager man handlelisten. Det spiller ingen rolle om du bor alene eller dere er seks i familien. Alle må ha skikkelig mat hver dag. Dessverre så har reklamen lurt oss til å tro at skal vi klare å fikse middag på en halvtime, så man gå veien innom hylla med ferdigprodukter. Det er bare tull, det er rett og slett ikke sant. Jeg skjønner ikke at folk orker å dra innom butikken hver dag etter skole eller jobb. Alt som kreves er litt planlegging, og å sette seg inn i hva rask mat egentlig handler om.

Ta en skikkelig runde på kjøkkenet en gang i uka. Gå igjennom skuffer og skap, finn ut hva du har av basisvarer og hva du mangler. Fyll opp skapet med nyttig og god hermetikk (bønner, kikerter, tunfisk etc.) og ikke minst krydder. Ris, pasta av flere typer, couscous, poteter – alt dette bør du ha på standby. Kyllinglår og fileter bør man alltid ha i fryseren, det samme gjelder fiskefileter, kjøttdeig og revet ost. Når du har satt opp en ukemeny kan du enkelt ta ting ut av fryseren om morgenen så det er tint til du kommer hjem. Så slipper du å stå der og hakke løs på en bånntæla blokk kjøtt som en annen tulling.

Du vet hva du skal lage når du kommer hjem, du har alle ingrediensene. Du har dermed full kontroll. Du eliminerer et daglig spørsmål, du sparer tid og du lager mindre stress for deg selv.

Livskvalitet

På oppskriftssidene ligger det pr. dags dato over 1000 middagsoppskrifter og det meste er raskt og enkelt å få til. Husk at jeg er ikke noen topptrent kokk som kan lage en treretters av en flaske Funlight og et glass tacosaus. Jeg trenger ingredienser og friske grønnsaker. Jeg må, som alle andre, planlegge middagene mine. Ja, det krever innsats, men det er verdt det. Å nyte et godt måltid sammen hver dag, det er det som er livskvalitet selv om det bare en vanlig ukedag.