© 2010–2019 Millas Mat

Gode grilltips

Jeg elsker grillmat, det er kjempegodt å sitte ute og nyte saftig kjøtt, fisk, skalldyr, godt tilbehør og friske salater. Men det må gjøres på riktig måte. Dessverre er det fremdeles sånn at de fleste mener at grillmat = svidd mat. Det er ikke bare vondt å spise, det er også helsefarlig. Så nå skal dere få noen tips til hvordan unngå svidd, og dermed farlig, mat og hvordan dere får god og saftig grillmat.

Gode grilltips

Kunsten å grille er det samme som kunsten å kontrollere varmen.

Det første spørsmålet er hva skal vi velge, gass eller kullgrill? Jeg går for gass, det er praktisk, grillen er klar på under halvtimen og du har mye større kapasitet til å lage mat til mange. Det er også MYE lettere å regulere varmen med en gassgrill. Mange sier at gassgrill ikke gir den gode røksmaken på maten, dette er bare tull. Grill maten med lokket på så får du røksmaken på samme måte som med en kullgrill.

Noe annet er å kjøpe kvalitet. Steller du pent med en gassgrill har du den i 20 år eller mer. Jeg går for de amerikanske Weber-grillene, de er lette å få tak i her i Norge og kvaliteten er utmerket. Ikke kjøp en grill der det ligger lavasteiner mellom gassblussene og risten. Det som skjer da er at etter hvert som du griller drypper det mer og mer fett ned på lavasteinene. Dette fettet absorberer de som en svamp og etter hvert er de rett og slett blitt helt mettet med fett. Og hva skjer da? Jo, de tar fyr og brenner så voldsomt at det blir som å forsøke å slukke en brann i en oljebrønn. Nesten helt umulig. Resultatet er at maten blir brent.

Vær nøye på å rengjøre risten etter bruk. Kjøp deg en messingbørste, de selges der griller selges. Ikke bruk en skrape da du ofte riper opp risten unødig. Og kanskje det viktigste tipset: HA ALLTID EN EKSTRA GASSFLASKE PÅ LUR!

Hvis du absolutt vil ha en kullgrill så tenk på følgende. Velg en grill med skikkelig stødige ben. Glødende kull som drysser er farlig og du kan få tredjegrads forbrenning på mindre enn tre sekunder. Ikke kjøp en billig grill fordi du tenker at du skal ha den i maks tre år. De er laget av dårlig metall og er rett og slett utrygge.

Bruk gjerne grillbriketter, de er komprimert kull som brenner bedre og gir jevnere varme. De som tror at det går med 1 liter tennvæske pr. grilling er tullinger. Må du bruke så mye for å få fyr er det en grunn til det og det er at du har dårlig/fuktig kull. En annen god ide er å bruke såkalte opptenningsrør. De kan du fylle med briketter, sette på risten og tenne på, da har du flotte grillklare briketter på ca. 20 minutter.

Engangsgriller er en uting som forsøpler naturen og kan skade dyr. De gidder jeg ikke engang å snakke om. Bruk heller en liten bærbar grill og ta den med på tur.

Det er tre viktige prinsipper du skal huske på når du griller med kullgrill og det er følgende:

Direkte grilling: Varmen kommer direkte nedenfra, og du får en intens varme rett på maten. Denne metoden egner seg mest til mindre stykker av kjøtt, fisk, grønnsaker og ikke minst biff.

Indirekte grilling: Dette er metoden du skal gå for når du skal grille store kjøttstykker som tar en del tid. Legg et stykke aluminiumsfolie under kjøttstykket og skyv kullet rundt kanten på grillen. Legg på lokket og la grillen fungere som den reneste varmluftsovnen. Glem hele steken i en time. Resultatet blir fantastisk, og på folien samler det seg sjy som du lager herlig saus med. Dette er supert til lammelår, indrefilet, entrecôte, svinekam etc.

Grill med lokk: Du bør alltid grille med lokk. Du får jevnere varme og du unngår sjansen for diverse småbranner. Men det aller viktigste er smaken, røksmak på maten er alltid godt. Og bor du i tettbygd strøk slipper naboen å skalke alle luker hvis vinden går rett mot huset.

Dette er utstyret du trenger for å grille skikkelig og på en korrekt og trygg måte:
Du finner gode oppskrifter på marinader og sauser under kategorien tilbehør. Husk at man med enkelte marinader som for eksempel inneholder kefir eller yoghurt skal tørkes av kjøttet før steking. Bruker man grillsauser og oljebaserte marinader skal maten ofte pensles flere ganger under steking. Glasurer (med sukker eller honning) skal pensles på noen få minutter før kjøttet tas av grillen og får hvile før servering.

 • Aluminiumsformer eller tykk folie
 • Grillvotter
 • Messingbørste til rengjøring av risten
 • Grillklype
 • Grillgaffel
 • Grillspade
 • Fiskespade
 • Pensel
 • Grillspyd
 • Fiskerist
 • Grillforkle (ikke bruk et tynt kjøkkenforkle, du skal ha et mørkt forkle i tykt bomullstoff)
 • Sprayflaske med vann
 • Opptenningsbriketter
 • Opptenningsrør
 • En lighter eller lange fyrstikker