© 2010–2020 Millas Mat

Fallgruver, del 3

Det kan være utallige årsaker til at maten du lager ikke smaker godt, her er tips til å unngå noen av de vanligste fallgruvene og feilene. Del 3 av 3.

Fallgruver, del 3

Smør og olje

Når det står i en oppskrift at du skal bruke nøytral olje så betyr det oljer fra solsikke, mais eller raps. Olivenolje skal du bare bruke i de oppskriftene der det er spesifisert. En god venninne av meg bakte noen herlige muffins, hun pyntet dem så nydelig og vi var alle henrykte, men når vi tok en bit så kjente vi alle en merkelig ettersmak. Hun hadde brukt olivenolje og muffinsene var bare å kaste. Dette gjelder ikke bare muffins men andre typer bakverk og matretter så pass på og les oppskriften nøye. Du kan ikke alltid erstatte ingredienser.

Smør betyr enten smør som i ekte smør eller Melange steke- og bakemargarin. Soft Flora, Soft light, Brelett, Vita Hjertegod etc. skal ikke benyttes til steking eller baking. Det står også på bunnen av pakkene, men jeg ser stadig folk som bruker det og straks det havner i pannen lukter det aldeles grusomt. Ha alltid smør og/eller Melange i kjøleskapet.

Smak til maten

De beste kokkene smaker hele tiden på maten for å kjenne etter om noe mangler. De aller flinkeste kan smake på 1/10 ts med saus og umiddelbart kjenne om den trenger mer salt, pepper, syre eller sødme. De fleste av oss har ikke en såpass finstemt palett men vi kan alle bli mye flinkere. Når jeg har laget mat er det alltid en 3-4 teskjeer som havner i oppvaskmaskinen pga. smaking. Dermed slipper man også å sette seg til bords, ta en bit av maten for så å reise seg etter salt eller pepperkverna. For en kokk kan det også oppleves som fornærmende at man omtrent umiddelbart etter servering opplever at gjestene salter og peprer maten godt. Lær deg å bruke sukker og syre i maten, det er ofte det som er grunnen til at en saus på resturant ofte smaker mye mye bedre enn den du tilbereder hjemme hos deg selv, også sitter man ved bordet og lurer på hvorfor når nøkkelen kanskje er litt eddik, sitron, soya eller brunt sukker.