© 2010–2020 Millas Mat

Fallgruver, del 2

Det kan være utallige årsaker til at maten du lager ikke smaker godt, her er tips til å unngå noen av de vanligste fallgruvene og feilene. Del 2 av 3.

Fallgruver, del 2

Oppbevaring

Jeg anbefaler alle å ta en grundig opprydding i skuffer og skap minst en gang i halvåret. Ikke minst for å kvitte seg med alt som er muggent eller gammelt. Jeg sier ikke at du skal ha superorden på hele kjøkkenet men sørg for å ha ting som hører sammen på noenlunde samme sted og alt skal være godt pakket inn. Du bruker mindre tid på å lete etter det du skal ha samt at du ikke fullt så ofte kjøper ting du tror du har gått tom for men som ligger bortgjemt langt baki skapet.

Når det gjelder oppbevaring så er jeg stor fan av slike zip-poser som du får tak i på matbutikken. De er kjempepraktiske både i kjøleskapet og matskapet. Grønnsaker og frukt holder seg friske MYE lengre og du unngår søl og klin i kjøleskapet. Posene kan vaskes og brukes på nytt og zip-funksjonen holder veldig godt.

Oppbevaring av mel

Har du mel som det har kommet fuktighet i er det ingen bønn. Kast melet og kjøp nytt. Jeg har mitt mel i en diger lufttett krukke på benken og det fungerer utmerket. En melkrukke bør alle ha. Mel innpakket i en stor zip-pose fungerer også men ikke bruk en bærepose fra butikken som du tuller sammen. Melet må oppbevares i tett beholder.

Oppmåling og veiing

Igjen må jeg mase litt om dette. Når du lager en suppe betyr det ikke så mye om du tilsetter 1/2 løk mer enn det som står i oppskriften men når du baker må du være mer nøyaktig og det innebærer at du trenger en kjøkkenvekt eller et desilitermål som både viser antall dl og antall gram for mel og sukker. Husk at baking er kjemi og da kan man ikke slenge ting oppi og sleive i vei for så å klage på resultatet. Husk at det er en grunn til at kaken skal ha 250 gr sukker og ikke 275 gr.

Forsiktighet

Husk at kaker spesielt må behandles med forsiktighet, jeg pleier alltid og la kaker avkjøle seg godt i formen før jeg tar den ut med mindre oppskriften sier noe annet. Gjør det også til en vane å kle bunnen av kakeformer med bakepapir. Når kaker skal avkjøles må de legges på en rist så en kakerist er du nødt til å ha, eller en annen rist så lenge den står noen cm opp fra benkeplaten. Dette er fordi det må komme luft til både over og under kaker og brød skal de bli fine og lette å hanskes med. Det er mye varm damp inni nystekte kaker og brød som må få komme ut.

Gode grytekluter er viktig så du ikke glipper og mister glovarme gryter og bakeplater. Hjemmeheklede grytevotter og lapper er kjempesøte men mange av dem er mer egnet til pynt enn til praktisk bruk så sjekk at du kan holde en plate som har stått inni ovnen på 225 C før du stoler på dem.