© 2010–2021 Millas Mat

Fallgruver del 1

Det kan være utallige årsaker til at maten du lager ikke smaker godt, her er noen tips til å unngå noen av de vanligste fallgruvene og tabben mange gjør på kjøkkenet.

Pasta

Å koke pasta riktig er noe av det mest grunnleggende man bør lære seg, og her er det mange som synder. Uansett hvor lite eller mye pasta du koker så skal du alltid bruke en romslig kjele. Du skal bruke rikelig med frisk kaldt vann og du tilsetter saltet når vannet koker, ikke før. Hvis ikke bruker vannet lengre tid på å koke opp. Og olje i vannet er bare tull, tilsett heller oljen over pastaen når den er kokt før du mikser.

Vannet skal fosskoke. Det er ikke noe som heter å «småkoke pasta», den skal syde og koke hele tiden. Les på pakken hvor mye pastaen skal koke. Så setter du på klokka minus et minutt. Da er du garantert å ikke overkoke pastaen, smak på den og sjekk at det er litt bit i den. La et dørslag klart i vasken så du ikke begynner å fomle med det når klokken har ringt. Husk også å ta ut litt av kokevannet i en kopp.

Det er stor forskjell på pasta. De billigste typene er gjerne vanskeligere å koke og noen begynner å løse seg opp mens de ennå er harde. Italienske merker er stort sett veldig gode og Barilla er som regel et trygt valg.

Koking av grønnsaker

Jeg har helt mistet oversikten over hvor mange ganger jeg har fått servert overkokte grønnsaker. De smaker absolutt ingenting - bare vann, og de er rett og slett uspiselige. Mitt triks er å bruke en romslig kjele, lettsaltet vann som ikke skal stå til over grønnsakene men noen cm. under samt ikke dele opp grønnsakene i altfor små biter. Det kan man enkelt gjøre selv på tallerkenen. og grønnsaker som poteter, gulrøtter og kålrot trenger lengre koketid enn blomkål og broccoli. Ofte kan det lønne seg å bruke separate kjeler, da har man lettere kontroll på at ting ikke overkoker.

Varmeregulering

I mange av mine oppskrifter står det «pass på varmen». Jeg har møtt endel mennesker som tror at en komfyr bare har to innstillinger og det er enten PÅ eller AV. Eller så tror de at de lager maten raskere ved å kjøre på med full varme. Men vanlig koking, fosskoking, småkoking, putring og syding er ikke en og samme sak. Du kan lett koke ting tørt eller ting kan koke bittert eller i verste fall bli svidd så følg alltid instruksjonene. Husk at du gjør matlagingen enklere for deg selv ved å feks. bruke teflonkjeler til ting som inneholder mye melk og fløte. De beste og fineste pannekakene får du til i en teflonpanne så sørg for å ha panner og kjeler både med og uten teflon. Og når man skal tilberede saftige kjøttgryter som kanskje skal stå i ovnen i flere timer så må man ha en skikkelig jerngryte eller en emaljert gryte som tåler høy varme.