© 2010–2021 Millas Mat

En guide til grilling av grønnsaker og frukt

Grønnsaker får for lite plass, både i tankene og på grillen. Men det å grille grønnsaker og frukt er ikke det spor vanskelig. Ikke bare ser det mer delikat ut enn dampede eller rå grønnsaker, det åpner også opp for et vel av nye smaker, mer variert mat, bedre tilbehør og ikke minst blir grillmåltidet adskillig sunnere.

Jeg bruker stort sett olivenolje til grønnsaker og griller disse på medium høy varme. Frukt bruker jeg som regel ikke noe olje på siden de grilles på svakere varme over lengre tid og de stort sett skal i desserter, bare pass på så du ikke ender opp med å lage tørket frukt.

grillet paprika

Paprika er uten tvil en av de grønnsakene som blir aller best på grillen. Varmen vekker all sødmen de bærer på, som du nesten ikke kan smake når den spises i rå tilstand. Jeg griller den til skallet er skikkelig svartbrent. Lar de avkjøle seg og bruker fingertuppene til å fjerne det brente. Det du står igjen med er mør og smakfull paprika som du kan lage salat av. De kan også bare spises som de er som et tilbehør. Har du rester til dagen etter kan du lage grønnsakspai fra Provence som nesten smaker som ratatouille.

Har du smakt hvor godt det er med grillet løk på pølsene? Det er ganske så mye bedre enn den ferdige stekte løken du kjøper på pose. Jeg bruker som regel rødløk. Del dem i båter, men pass på å beholde rotdelen som holder løkbladene sammen. Grilles på alle tre sider til de begynner å bli myke.

Squash og aubergine trives også godt på grillen. Begge kan deles i tykke skiver på langs og grilles raskt på begge sider til de får striper. Blir squashen de stekt for lenge blir de ofte veldig bløte og soggy. Grillet aubergine er basen for nydelig baba ganoush eller lag en tradisjonell gresk moussaka.

En bunt sommergulrøtter blir søte og gode på grillen. De skrelles og må kokes noen minutter i kokende vann før du gjør de ferdige på grillen.

Vi kommer ikke unna de solgylne og sprø maiskolbene som er som skapt for grilling. Når du pensler de med smør eller kryddersmør rett før servering, det er da de blir virkelig gode. Ikke rart at aztekerne så på maisen som hellig. Det er ikke mange ganger jeg fyrer opp grillen og det ikke ikke skal maiskolber på. Grillet mais er også basen for en knallgod maissalat som jeg håper du vil prøve. Eller hva med å legge romano- eller hjertesalat på grillen?

Ananas passer til både hovedretter og desserter. Disse bruker jeg litt olje på, og lar dem ligge på til de får noen fine karamelliserte grillstriper og er lune og fine.

grillet nektarin

Hvorfor ikke avslutte med litt frukt? Noe av det som egner seg best på grillen er nektariner. Sammen med iskrem og hakkede nøtter blir det en nydelig dessert. Eller hvorfor ikke gjenopplive leirskoledesserten fremfor noen: Banan i folie – der du snitter en banan med skallet på, putter inn noen sjokoladebiter, pakker inn hele bananen i folie og legger den på grillen. Iskrem passer godt til uansett hvilken frukt du velger, og topp gjerne med noen hakkede nøtter. Bare husk at bløt og/eller overmoden frukt aldri blir bra, og ting som kiwi og melon egner seg bedre til sorbet eller smoothie enn til grilling.