© 2010–2020 Millas Mat

Asiatiske herligheter

Kinesisk mat og litt historie på kjøpet

For ca. 400 000 år siden (i den kinesiske steinalderen) begynte kineserne å gjøre opp ild for å tilberede mat. De oppdaget risen og de begynte å produsere nudler. Dette vet vi fordi spor av disse matrettene har blitt funnet av arkeologer. Og selv i dag er ris og nudler den aller mest spiste maten i Kina. Det kinesiske kjøkkenet utviklet seg i en imponerende fart, spisepinner ble laget av både bein fra dyr og treverk og den såkalte stir fry-teknikken ble svært populær og utbredt under Tang Dynastiet (618-907 f. Kr).

Asiatiske herligheter

Gatemat

Så vidt man vet pr. i dag så var også kineserne først ute med å selge små raske retter ute på gaten. Allerede 700 f. Kr fantes det små vogner hvor man i lynraskt tempo solgte ulike varme supper, nudler, pannekaker laget av rismel og ulike kjøttretter. Dette aktiviteten er dokumentert på ulike veggmalerier oppdaget under forskjellige utgravninger i Kina og i Den Forbudte By i Beijing finnes det store fremstillinger av markeder der det selges ferdiglaget mat, råvarer og hvor det blir holdt overdådelige banketter. Enkelte retter var også forbeholdt Keiseren selv slik som Løvehodekjøttboller.

Gode forberedelser

Men la oss hoppe frem til i dag. Å lage kinesisk mat er overhodet ikke vanskelig men måten man forbereder maten på er annerledes. Nesten uten unntak lønner det seg å forberede alle ingrediensene på forhånd før du fyrer opp woken. Selv bruker jeg en mengde små skåler og holder alle ingrediensene adskilt, dette er fordi ting skal oppi til ulik tid for å få den rette smaken. Men det går fort, veldig fort og det er sunt, mye bruk av grønnsaker og det har masse smak. Dette er mat du kan nyte med god samvittighet.

Du trenger en wokpanne, den bør være av aluminium og gjerne med et godt trehåndtak. Den blir brun nedi etter noen gangers bruk uansett hvor mye du skrubber den, men det er et godt tegn, det er tegn på at den en brukt. Min wok er av merket Ken Hom og er kjøpt på Jernia.

10 grunnleggende ingredienser for å lage kinesisk mat

  1. Jordnøttolje. Dette er wok oljen fremfor noen og i mange tilfeller selges den også under navnet «Wok oil». Ikke begynn å rote med olivenolje til kinesisk mat, bruk heller da solsikke- eller rapsolje.
  2. Shaoshing risvin. En smakstilsetter, svært viktig i kinesisk mat og bruker både rett i woken som smakstilsetter og til ulike marinader og sauser. Kan erstattes med tørr sherry om du ikke får tak i det.
  3. Black Ricevinegar (sort riseddik). Kalles for kinesernes balsamico.
  4. Kikkoman lys soyasaus. Brukes som salt.
  5. Mørk soyasaus. Brukes for å gi maten dybde og fylde i smaken.
  6. Fivespice, en kinesisk krydderblanding som består av stjerneanis, nellik, kanel, fennikkel og Szechuanpepper. Essensiell i svært mange kinesiske retter.
  7. Hvitløk & chili
  8. Frisk ingefær
  9. Koriander
  10. Vårløk

Også kan man supplere med forskjellige typer ris eller nudler, alskens grønnsaker inkl. veldig familiære grønnsaker som gulrøtter (et must for den herlige retten Singapore Noodles). Man kan wokke fisk, skalldyr, kylling, lam, okse og biff. Man kan tilsette østerssaus, fiskesaus, sweet-chilisaus med mer. Det er enkelt, det er sunt og det er gøy!