© 2010–2022 Millas Mat

Thaikyllingsalat Punchun

oppskrift fra en mesterkokk

Varianter av denne salaten har jeg sett på trykk i flere blader og på enkelte norske nettsider, men det jeg leste var en veldig forenklet variant av en nydelig oppskrift fra en av Thailands mest kjente og respekterte kokker Tummanoon Punchun. Han er kanskje mest kjent for sine eurasiske retter, og er ikke redd for nye utradisjonelle kombinasjoner mellom tradisjonell thaimat og mere vestlige retter. Her er den originale oppskriften på hans lune thaikyllingsalat.

Ingredienser

tre posjerte kyllingfileter i meget tynne strimler

to hvitløksfedd

to spiseskjeer sukker

tre spiseskjeer lys soyasaus

en liten rødløk eller salatløk

en slangeagurk

to gulrøtter i juliennestrimler

150 gr ferske bønnespirer eller strimlet isbergsalat

to finhakkede røde chili med frø

en dl salte peanøtter

en håndfull frisk hakket koriander

en håndfull frisk hakket mynte

skall og saft av en lime

fritert sjalottløk til garnering

Sprøstek sjalottløken og sett den til side og riv opp kyllingen. Skjær gulrøttene i strimler med et juliennejern og del agurken på langs. Bruk en teskje og skrap ut den vannholdige kjernen. Skjær den opp i tynne skiver og legg den i en bolle sammen med gulrøttene og bønnespirene. Miks de sammen med de hakkede urtene og løken i tynne skiver.

Finhakk hvitløk og chili. Hell litt peanøttolje i pannen og fres kyllingen gyllenbrun, tilsett deretter chili og hvitløk og la det frese lett uten at det får farge, så pass på varmen. Tilsett sukker og soyasaus og kok den ut sammen med kyllingen til kjøttet dekkes av en blank saus og vend deretter inn peanøttene.

Hell alt innholdet fra pannen over grønnsakene og miks alt sammen med limejuice og revet limeskall rett før servering. Garner salaten med fritert sjalottløk og server salaten straks sammen med limebåter.