© 2010–2022 Millas Mat

Sesampanert laksesalat med soyavinaigrette

det nye japanske kjøkkenet

Denne oppskriften er en mellomting mellom en salat og en fiskerett. Den har elenemter fra både det kinesiske og japanske kjøkken og fungerer godt som en skikkelig boost av asiatiske smaker. Moden mango bidrar med sødme og friskhet til fisken og dressingen er søtet med hoisin - den karakteristiske kinesiske grillsausen som man lett kan bli helt hektet på. Ideen til denne salaten fikk jeg fra en dokumentar om det moderne japanske kjøkken der en ny generasjon kokker ikke lenger er så konservative og "redde" for å låne elementer fra andre lands kjøkken. Om du ønsker kan du gjerne blande inn japanske bokhvetenudler eller ris men jeg synes dette smaker like godt uten.

Ingredienser

400-500 gr fersk laks uten skinn og bein (jeg bruker helst Salmalaks)

et sammenpisket egg

en halv dl hvite sesamfrø

solsikkeolje til steking av laksen

et hode crispisalat eller babyleaf

to modne avocado

limejuice og havsalt til avocadoen

en moden mango

en håndfull frisk koriander

sorte sesamfrø til garnering

----

soyavinaigrette:

fire spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer e.v. olivenolje

frisk limejuice og hoisinsaus eller smak

Kutt avocado og mango i passende terninger. Klem limejuice og drys litt havsalt over avocadoen så den ikke får brune flekker. Pisk sammen ingrediensene til soyavinaigretten og juster smaken og sett den til side. Sett en panne på medium varme og dypp laksefileten først i sammenpisket egg før du vender den i sesamfrø og steker den gyllen i litt olje. Pass på varmen så sesamfrøene ikke brenner seg. La fileten hvile litt på en fjøl før oppskjæring.

Fordel salaten i to boller og legg i biter avavocado og mango, drypp over noe av vinaigretten og korianderen og vend det hele lett sammen. Kutt fisken i tykke skriver og legg den på toppen. Ha på mer dressing og koriander og avslutt med noen ekstra sesamfrø.