Scampisalat fra Vietnam

fra Ben-Thanh markedet

Alle som har besøkt Ho Chi Minh City vet hva Ben Thanh er, og om de kanskje ikke husker navnet så har de vært der. Dette enorme markedet hvor du finner alt fra klær, klokker, sko og smykker til tørrvarer, ferskvarer, kjøtt, fisk og blomster er i dag et av byens varemerker og en attraksjon i seg selv. Her kan man også få servert mat laget med dagens ferske råvarer og denne salaten er en skikkelig vietnamesisk klassiker.

Ingredienser

125 gr sukkererter

en håndfull friske bønnespirer

kokende vann og isvann til grønnsakene

——

dressing:

en spiseskje frisk revet ingefær

et revet hvitløksfedd

en finhakket rød chili u/frø hvis du vil ha en mildere smak

saften av en halv lime

to spiseskjeer thai fiskesaus eller tilsvarende mengde lys soyasaus med en teskje riseddik i

to spiseskjeer vann

en teskje sukker

halvannen teskje peanøttolje

noen dråper sesamolje

——

150 gr kokte scampi eller vanlige reker

to finsnittede vårløk

en god håndfull frisk hakket koriander

150 gr risvermichelli

Ha sukkererter og bønnespirer i et dørslag og hell sakte over en liter kokende vann. Sett deretter dørslaget i isvann så grønnsakene avkjøles raskt.

Kok risvermichellien etter anvisning på pakken og la de renne godt av seg, spre de utover på et rent kjøkkenhåndkle så de tørker litt. Pisk sammen alle ingrediensene til dressingen og juster den med mer soya eller lime om ønskelig. Den skal smake sterkt, syrlig og litt søtt. Balanse i smaken er viktig her. Når du er fornøyd med dressingen vender du inn rekene og lar de trekke smak i noen minutter.

Finsnitt eller klipp opp vårløken i tynne skiver og hakk korianderen. Dropp nudlene i serveringsbollen eller fatet og miks inn hakket vårløk og koriander. Vend deretter inn rekene og dressingen og avslutt med grønnsakene. Ta deg god tid på å mikse alt godt sammen så mesteparten av dressingen absorberes av nudlene.