© 2010–2021 Millas Mat

Salade Niçoise Aix-en-Provence

en fransk salat med norske nypoteter

Hvis du besøker en café i Nice og bestiller dette så er det ikke alltid dette du får servert. De sverger nemlig til en variant uten poteter men som i stedet ofte inneholder grillet rød paprika, sjalottløk og dampkokte artisjokker. Eller du får den helt klassiske og enkle med tunfisk, tomater, egg og oliven. Denne varianten derimot er utbredt i Provence og ble gjort kjent over hele verden og ikke minst i USA takket være Julia Child sine bøker og tv-programmer.

Ingredienser

salat for to:

350 gr kokte nypoteter eller amandine, del de opp om de er store

150 gr rensede grønne hagebønner eller aspargesbønner, forvellet

tre tomater i båter

to små bokser hermetisk tunfisk i olje (Albacore Wild eller et annet godt fransk/italiensk merke)

tre hardkokte egg (mine er kokt i åtte min.)

sorte og grønne oliven

gode spanske ansjonsfileter (kan sløyfes)

frisk bladpersille til garnering

——

fransk vinaigrette:

fem spiseskjeer e.v. olivenolje

halvannen spiseskje hvitvinseddik

to teskjeer frisk sitron

et lite fedd hvitløk

en teskje Dijonsennep eller sennepspulver

litt honning etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

Hvis du vil arrangere denne salaten på klassisk fransk vis så gjør følgende. Preparer alle ingrediensene. Kok poteter, kok egg og forvell bønnene. Kjør sammen alle ingrediensene til dressingen i en prosessor. Del opp tomatene og hakk persillen. Miks tomater, bønner, poteter og fisk med litt av dressingen i separate boller. Dette gjør man for å fordele dressingen best mulig slik at alt blir tilført ekstra smak.

Finn frem et fat eller en stor flat tallerken og arranger salaten i bunnen. Legg potetene i midten og legg hver ingrediens i to eller flere porsjoner rundt om på fatet slik du ser på bildet om du vil gjøre det ekstra lekkert. Avslutt med delte egg, ansjos og et siste dryss med persille før servering.