Salade Niçoise Nouveau med laks

min vri for den som ikke liker ansjos

Det er ikke alle som liker den klassiske Salad Niçoise som består av tunfisk, kapers og ikke minst ansjos og sistnevnte er det mange som rett og slett ikke kan fordra. I denne salaten kan du droppe den helt men da vil dressingen trenge litt ekstra havsalt så ikke glem å smake til.

Ingredienser

fransk dressing:

en halv dl god e.v. olivenolje

en teskje Dijonsennep

en snau spiseskje hvitvinseddik

en eggeplomme

havsalt og sort pepper etter smak

omlag en spiseskje vann

----

300 gr fersk laksefilet u/skinn og bein

en god håndfull frisk finhakket bladpersille

havsalt og sort pepper etter smak

en til to spiseskjeer olivenolje (til steking)

175 gr frisk grønn salat (bland gjerne flere typer)

to modne tomater eller tilsvarende mengde cherrytomater

en kvart rødløk i tynne skiver

sorte oliven (ta så mange du vil)

smilende egg (kokt i seks-åtte minutter)

ristede pinjekjerner

Fremgangsmåte

Begynn med dressingen. Kjør sammen eggeplomme, ansjos, eddik og vann i en liten bolle med en stavmikser og hell i oljen i en tynn stråle mens mikseren jobber. Etter to minutter (eller deromkring) vil du se at dressingen blir fyldigere. Smak til med havsalt og pepper og sett den til side. Rist pinjekjernene lett gylne i en tørr panne og kok eggene i mellom syv og åtte minutter.

Legg et ark plastfolie på kjøkkenbenken og dryss det med finhakket persille. Kydre laksen med havsalt og pepper og stek den pent gyllen i olivenolje. Legg laksen på plastfolien rett fra pannen og pakk den godt inn. La den hvile der mens du gjør ferdig resten av salaten.

Vask og riv opp salaten og spre den utover på et fat. Arranger løk, tomater og oliven oppå sammen med pinjekjerner og egg. Flak opp biter av laksen og legg den oppå og drypp dressingen over med en spiseskje. Så er alt klart til servering.