© 2010–2022 Millas Mat

Picklet japansk kål og laksesalat

fra okasas kjøkken

Den japanske sommeren kan bli meget meget varm og folk bruker mye tid, resurser eller AC på å holde innetemperaturen levelig. Kalde retter er populært siden de kan lages tidlig på dagen før den mest intense varmen kommer og oppbevares i kjøleskapet. Denne sursøte og friske salaten med sommerkål og fersk laks er enkel å lage og kan serveres på enkleste vis med ris til.

Ingredienser

500 gr laks i store terninger u/skinn og bein

to spiseskjeer sake (japansk risbrennevin)

to spiseskjeer hvetemel

et halvt hode av en stor sommerkål

to små gulrøtter, juliennet

en liten løk i meget tynne skiver

ca. seksten sukkererter, hele

----

dressing:

1,7 dl riseddik

1,2 dl vann

fire spiseskjeer lys soyasaus

fire spiseskjeer sukker

to spiseskjeer sesamolje

saften av en halv sitron

Kutt opp laksen og legg den utover skjærefjølen, sprinkle over sake og la den trekke litt mens du varmer opp oljen til 180 °C. Vend hver fiskebit i hvetemel og legg den direkte nedi oljen. Friter laksen gyllen og sprø etter tur og legg de over på en rist for avkjøling. Ikke stek for mye på en gang, da synker temp. i pannen for mye.

Sett over en romslig kjele med vann til blansjering av grønnsakene. Kutt kålen i skiver og kok den i tre minutter, ta den ut av vannet og legg den rett over i isvann. Gjør det samme med sukkerertene. Klem deretter ut alt vannet av kålen og tørk av sukkertene med kjøkkenpapir. Ha kål og sukkererter over i en ildfast bolle sammen med gulrøtter og løk. Miks lett og legg den avkjølte laksen på toppen.

Kok opp alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten. La den dampe av seg litt slik at den ikke er glovarm. Dekk med plastfolie og sett kaldt i minst fire timer.

Server salaten kald sammen med nykokt ris og gjerne et dryss sesamfrø eller furikake (riskrydder).