Peruansk Quinoasalat med Amarillo-kylling

litt herfra og litt derfra

Det peruanske kjøkkenet er ikke særlig utbredt i Norge men quinoa har etter hvert blitt en kjent ingrediens på mange norske middagsbord. Quinoa er egentlig et frø - ikke en kornsort, den er glutenfri, god på smak og svært sunn å spise. For inkaene var den hellig og sammen med mais har den har vært en viktig kilde til næring blant folk i Andesfjellene i mer enn 12 000 år. Denne mer moderne salaten fikk jeg ideen til fra Anthony Bourdain Parts Unknown der han besøkte Peru.

Ingredienser

salat for to:

en dl ukokt quinoa, tilberedt og lett avkjølt

kornene av to kolber fersk mais, ristet

en boks (400 gr) pintobønner eller gungoerter

100 gr fersk tomat eller cherrytomater

en god håndfull frisk grovhakket koriander

to finsnittede vårløk

en moden avocado

----

litt smør og olje til steking

300 gr kyllingfilet

en halv teskje paprikapulver, pimenton eller aji amarillo chili

en kvart teskje spisskumin

havsalt og sort pepper etter smak

----

vinaigrette:

saften av en lime, spar av litt til avocadoen

en finhakket rød chili

en spiseskje e.v. olivenolje

en spiseskje akasiehonning

havsalt og sort pepper etter smak

----

fetaost til garnering

Fremgangsmåte

Kok quinoaen etter anvisning på pakken og sett en panne på middels varme. Gni inn kyllingen med sort pepper og paprika og smelt en spiseskje smør i pannen sammen med oljen. Gi kyllingen en fin stekeskorpe på begge sider og legg den over i en ildfast form. Bruk steketermometer som du stikker inni den tykkeste delen på fileten og stek den ferdig i ovnen ved 180 °C inntil kjernetemperatur når 68 °C, Da er kyllingen perfekt stekt og saftig.

Mens kyllingen og quinoaen blir ferdige hakker du koriander og chili og skiver opp avocadoen som du pensler med limejuice og drysser med litt havsalt. Del opp hver tomatene og finsnitt vårløken. Rist maiskornene gylne i en tørr panne etterfulgt av bønnene. Kutt kyllingen i terninger. Pisk sammen vinaigretten.

Mika quinoaen lett sammen med alle grønnsakene, bønnene, vinaigretten og kyllingen og avslutt feta og finhakket koriander på toppen. Server gjerne med varme tortillachips og crema eller rømme.