© 2010–2022 Millas Mat

Nyonya risnudelsalat

malaysisk nudelsalat

Dette er en typisk salat for distriktet rundt byen Nyonya i Malaysia og denne salaten kan spises som både lunsj og middag. Det spennende med det malaysiske kjøkken er at det er en salig blanding av malay, thaimat, kinesisk mat, vietnamesisk mat, indisk mat, mat fra Sumatra og Java og ikke minst europeisk mat som følge av koloniveldet. I denne oppskriften er mange av disse landene samlet i en bolle. Det kan kanskje se ut som mye jobb med så mange ingredienser men følg anvisningene og gjør ting i riktig rekkefølge så fikser du dette på en halvtimes tid.

Ingredienser

dressing:

to fedd finhakket hvitløk

to plommetomater eller tilsvarende mengde cherrytomater

en klype chilipulver

to teskjeer fiskesaus

en spiseskje palmesukker eller demerarasukker

——

en liten håndfull frisk koriander

en liten håndfull frisk mynte

en liten håndfull frisk basilikum

200 gr kokte risnudler (vermichelli)

en spiseskje finrevet ingefær

tjue rå rensede scampi

to finsnittede sjalottløk

litt finhakket gressløk

en finhakket rød chili m/frø

en halv løk i tynne skiver, sprøstekt

saften av en lime

75 gr ristede cashewnøtter

Stek scampi raskt i litt nøytral olje, de trenger ikke mer enn ett par minutter på hver side. Ta de ut og legg de til side på en tallerken for avkjøling. Stek løken i den samme oljen og la den renne av seg på papir så den blir sprø.

Sett over en kjele med vann til å koke nudlene i og rist cashewnøttene ved 200 °C i et kvarters tid eller til de er gylne. La de avkjøle seg litt og knust de grovt. Knus alle ingrediensene til krydderpasten sammen i en morter, du kan også bruke en stavmikser eller en prosessor til denne jobben.

Kok risnudlene og skyll de i kaldt vann, la de renne godt av seg i et dørslag og løs de opp med fingrene. Det er viktig at det ikke samler seg vann i bunnen av serveringsbollen. Det beste er å løfte nudlene opp og slippe de ned igjen i dørslaget, gjenta dette noen flere ganger.

Finhakk de friske urtene og forbered resten av ingrediensene. Tipp nudlene ned i serveringbollen eller på fatet og hell over dressingen, tilsett de øvrige ingrediensene og avslutt med den sprøstekte løken. Press over litt limejuice før servering og dryss på cashewnøttene.