Marokkansk gulrotsalat

med ristede nøtter og spisskumin

Dette er en aromatisk, søt, syrlig og herlig salat kan nytes alene med godt brød, serveres til couscous, falafler eller som en siderett til meze der du gjerne har flere innslag av arabisk mat som passer til. Siden gulrot i utgangspunktet er ganske søtt tåler de godt litt syrlig vinaigrette så ikke vær redd for å smake til med mer frisk sitron om du liker det. Her ser du den sammen med en bit libanesisk flatbrød med Za'atar.

Ingredienser

nok til to eller tre personer som en siderett:

fire medium store gulrøtter, grovt revet

50 gr grovhakkede og ristede hasselnøtter, mandler eller pecankjerner

en appelsin eller to clementiner

tre spiseskjeer god e.v olivenolje

en teskje malt spisskumin

to teskjeer friskpresset sitronsaft

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Skrell gulrøttene og riv de på den grove siden av råkostjernet. Grovhakk nøttene og rist de lett i en tørr panne. Sett de til side.

Skrell eller skjær skallet av appelsinene, ovenfra og ned, slik at du sitter igjen med en tønneform der et lokk av skall sitter igjen oppe og nede på appelsinen. Skjær fruktkjøttet ut av båtene uten å få med deg de hvite hinnene. Bruker du clementiner bare deler du opp båtene i tykke skiver.

Ha deretter olivenoljen, spisskumin, sitronsaft, havsalt og pepper i et glass eller flaske med skrukork, og rist dressingen godt før den blandes inn i salaten, sammen med appelsinkjøttet.

La salaten trekke i minst to timer før servering. Dekk bollen med plastfolie og la den stå i normal romtemperatur. Miks den godt opp sammen med de ristede nøttene før servering og hell av væsken i bunnen før anretning.