Madame Du Barry blomkålsalat

en madame som ingen annen

Du Barry var den offisielle elskerinnen til Louis XV men ble forvist fra Versailles i 1774 da Kongen døde. Men hun var en driftig dame og drev bla. sitt eget Casino i Paris. Hun ble etterhvert en svært mektig kvinne på grunn av sine seksuelle forbindelser med både politikere og kongelige. Hun er omtrent like myteomspunnet som Marie Antoinette og er fremstilt på så mange ulike vis i bøker, film og kunst at det ikke er lett å vite hva man skal tro på. Hun endte sine dager under giljotinen i desember 1793, anklaget for å ha bidratt økonomisk til de adelsmenn og kvinner som hadde flyktet fra Revolusjonen året før. Denne salaten ble kreert til hennes ære av kokkene på Versailles da blomkål var en grønnsak hun var spesielt glad i.

Ingredienser

en stor blomkål i små buketter

tre store reddiker i tynne skriver

skallet av en halv sitron

en bunt brønnkarse

sprø krutonger

——

fransk vinaigrette:

to spiseskjeer meget finhakket sjalottløk

en spiseskje meget finhakket persille, estragon eller kjørvel

en halv teskje sukker

en halv dl hvitvinseddik

halvannen dl mild oliven- eller solsikkeolje

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Tilsett alle ingrediensene til vinaigretten i en glass med skrukork eller en flaske og rist det godt sammen. Den holder til en tre-fire gode salater og oppbevares i kjøleskapet. Da holder den seg fint i minst to uker.

Kok blomkålen raskt i fosskokende vann og ha den deretter direkte over i isvann. La den deretter renne godt av seg før du legger den over i en salatbolle sammen med de andre grønnsakene. Miks inn noen spiseskjeer av vinaigretten og avslutt med krutongene. Serveres straks.