Koreanske kalde sommernudler

Jjolmyeon

Dette er en av de mest populære rettene i Korea når heten virkelig slår inn. Den serveres fra små boder ute på gaten, i private hjem eller på mindre kafeer. De originale nudlene til dette kalles jjolmeyon og er litt seige nudler som får en ekstra god konsistens når de kokes og tilberedes med saus. Ønsker du og servere denne retten med kjøtt kan du steke litt svinekjøttdeig, la den avkjøles og miks den inn sammen med nudler og grønnsaker før du tilsetter sausen.

Ingredienser

nudler for to:

200-250 gr nudler, helst koreanske jjolmeyonnudler men andre nudler kan også brukes

150 gr ferske bønnespirer, forvellet

tre blader hodekål eller tilsvarende mengde isbergsalat

to medium store gulrøtter

en halv slangeagurk

et ark med tørket sjøtang (wakame), ristet og kuttet i strimler

to hardkokte egg

havsalt etter smak

----

saus:

tre piseskjeer Sriracha chilisaus

tre spiseskjeer thai sweet.chilisaus

en spiseskje lys soyasaus

tørkede chiliflak etter smak

to spiseskjeer eplecidereddik

to fedd revet hvitløk

to spiseskjeer rissirup eller sukker

en spiseskje sesamolje

en spiseskje ristede sesamfrø

Fremgangsmåte

Pisk sammen alle ingrediensene til sausen og sett den til side. Sett over kokevann til nudlene og kok opp ekstra vann til å forvelle bønnespirene. Kok egget i nudelvannet slik at det er klart til servering.

Finsnitt kål og skjær opp gulrøtter og agurk med et juliennejern. Kok nudlene og skyll de godt under rennende kaldt vann. Tørk de godt og ha de over i en romslig miksebolle sammen med finsnittet kål, gulrøtter, sesamfrø og de forvellede bønnespirene. Trekk på deg plasthansker og hell over sausen som mikses godt inn.

Fordel nudlene på to dype tallerkener og topp med agurk, snittet tang, kokt egg og dryss over noen ekstra sesamfrø. Server straks.