Hybrid thaisalat med biff

min egen komposisjon

Jeg synes thaisalat er noe av det friskeste og lekreste som finnes og det er helt fantastisk å spise om våren og sommeren. Det meste du trenger til dette finner du i vanlige matbutikker og du lager hele salaten på en halvtimes tid. Oppskriften er min egen og den er satt sammen av to ulike originale thailandske oppskrifter så derfor ble det en hybridsalat denne gangen. I thaikjøkkenet er bruken av salt, søtt og syrlig veldig viktig og ikke minst så skal det være rikelig med friske urter. Den søte og aromatiske holybasil eller thaibasilikum får jeg sjelden tak i men vanlig basilikum går fint. Og husk å smake til dressingen før du legger i kjøttet, det er viktig at du finner din egen balanse i smakene.

Ingredienser

salat for tre til fire personer:

200 gr risnudler

et hode hjertesalat eller isberg

tre gulrøtter i juliennestrimler

125 gr friske bønnespirer

en god håndfull hakket frisk koriander, mynte og basilikum

400 gr fersk ytrefilet av storfe

en kvart agurk i terninger

en halv rødløk i tynne skiver

limebåter til servering

dressing:

to spiseskjeer druekjerneolje

fire spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer demerarasukker

to finhakkede røde chili m/frø

tre finsnittede vårløk

et revet fedd hvitløk

thai fiskesaus (nam plah) etter smak

frisk limejuice etter smak

en dl salte peanøtter

Fremgangsmåte

Kok etter trekk risnudlene etter anvisning på pakken og kok opp soya og sukker til dressingen. Pisk godt så sukkeret oppløses og la den avkjøle seg. Del opp grønnsakene i passende biter, kutt gulrøttene med et juliennejern og forvell bønnespirene ved først å helle over kokende vann og deretter skylle de godt i iskaldt vann i et dørslag. Hakk urtene.

Når soyablandingen er avkjølt tilsetter du oljen, chili, vårløk og hvitløk og smaker til med fiskesaus og lime. Pensle biffen med litt solsikkeolje og stek den på høy varme i en grillpanne. Mellom tre og fem minutter på hver side bør være passe. La den avkjøle seg litt før den skjæres i tynne skiver, ha så kjøttet over i kjelen med dressing og la den trekke der i noen få minutter mens du steker løken. Anrett løk og kjøtt på toppen av salaten og dryss over salte peanøtter så er det klart til servering.