© 2010–2022 Millas Mat

Grønnkål og quinoasalat

nesten for sunt

Den siste tiden har det vært flere artikler om hvorfor det er så vanskelig å få tak i grønnkål i Norge, det letteste er faktisk og dyrke den selv. Kålen er hardfør og tåler frost meget godt, den er full av jern og gode vitaminer og trenger praktisk talt ikke noe stell i det hele tatt. Den klarer seg selv. Her får du oppskrift på en deilig amerikansk-jødisk salat med quinoa og hvis du ikke vet hva det er så kan du lese deg opp her. Det er endel uenighet om quinoa er kosher eller ikke men det blir mer og mer utbredt.

Ingredienser

tolv til femten cherrytomater delt i to

noen spiseskjeer vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

halvannen dl rød eller hvit skylt og avrent quinoa

tre dl vann til koking

200 gr grønnkål renset, skylt og skjært i små biter

——

dressing

et stort fedd revet hvitløk

en halv teksje havsalt eller koshersalt

saft og skall av en halv sitron

en halv dl e.v. olivenolje

en halv dl revet pecorino

havsalt og sort pepper etter smak

litt rosepepper etter smak

Sett ovnen på 225 °C og kle en ildfast form med aluminiumsfolie. Legg i cherrytomatene og ha på litt olivenolje, havsalt og pepper. Miks det lett sammen med hendene og se til at alle tomatene ligger med snitteflaten opp. Bak tomatene i 20-30 minutter inntil de er lett gylne og har sluppet endel væske. Sett de deretter til side.

Mens tomatene er i ovnen koker du quinoaen etter anvisning på pakken og husk litt salt i kokevannet. Løft og separer kornene godt opp med en gaffel og sett den til side. Rens grønnkålen for grove stilker, disse er seige og smaker ikke godt. Del deretter kålen inn i fine biter og deretter må den skylles og tørkes godt, bruk gjerne en salatspinner om du har det.

Nå kan du begynne med dressingen, finn frem en liten bolle og riv hvitløken nedi den. Tilsett sitronsaft og salt og pisk det godt sammen. Tilsett olivenoljen i en tynn stråle mens du pisker slik at du får en fyldig dressing og pisk deretter inn osten. Smak til med havsalt, pepper og rosepepper og pisk det inn sammen med revet sitronskall. Smak igjen om du trenger mer salt eller pepper.

Finn frem fatet du skal servere salaten på og tipp inn grønnkålen og miks inn halvparten av dressingen. Se til at kålen er godt dekket og at ingen blader etr tørre. Tipp deretter inn quinoaen og miks den inn i kålen og vend inn tomatene med resten av dressingen.

Salaten kan lages dagen før den skal spises og fungerer som siderett eller til en deilig lunsj. Den kan spises lunken eller kald og smaker like godt. Du kan også servere salaten som en hovedrett med terninger av mozzarella.