© 2010–2022 Millas Mat

Gresk salat fra Marathon

den klassiske varianten

For mange er denne salaten noe som bringer tilbake lykkelige ferieminner. Jeg derimot kan med en gang tilstå at jeg er ikke et sydenmenneske og foretrekker adskillig lavere temperaturer enn det Hellas kan by på. Men gresk mat har jeg ingenting i mot og dette er en tvers igjennom klassisk gresk salat. Dette er også i tillegg til lunsj utmerket som en sidesalat til typiske ovnsretter som moussaka eller prøv den til grillet lam eller kylling med tzatziki og pita eller focaccia. Varier gjerne selve salaten med andre grønnsaker som paprika, grillet squash eller dropp de grønne salatbladene.

Ingredienser

nok til fire som en siderett:

fire modne plommetomater

en rødløk, skåret i tynne skiver

en slangeagurk, skrellet og skivet

et hode crispisalat eller romano, revet opp

en god håndfull sorte og grønne oliven (kalamata), delt

150 gr gresk fetaost, ternet eller smuldret opp

to spiseskjeer e.v. olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

saften av en halv sitron eller en spiseskje hvitvinseddik

frisk basilikum og oregano

Skjær opp tomatene i tverrsnittede båter, vask og riv opp salaten, del agurken på langs og skarp ut kjernehuset med en teskje før du kutter den i skiver og skjær rødløken i tynne ringer. Del oliven i to og fjern steinene om du ikke bruker den stenfrie typen.

Anrett alle grønnsakene på et stort fat - en gresk salat skal tradisjonelt ikke serveres i en dyp bolle.

Del opp fetaosten i små eller store terninger og dryss denne over salaten. Pisk sammen olje, havsalt, pepper og sitronsaft og bruk en spiseskje til å dryppe den over den ferdige salaten før du mikser den lett sammen og serverer.