Egyptisk tomatsalat

med sjalott, mynte, persille, sitron og hvitløk

Denne salaten er et meget godt eksempel på at europeisk matkultur fant veien inn i det egyptiske kjøkkenet via Middelhavet og ikke minst havnebyen Alexandria der Nilen munner ut hele veien fra høyfjellene i Rwanda. Tomater er svært mye bruk i det arabiske kjøkken og ofte i form av salater eller som tilsetning i gryter og supper. Kombinasjonen med løk og mynte er litt særegent for Egypt og det smaker helt fantastisk. Her kan du bruke dine aller beste tomater og det er viktig at de er modne. Du lager ikke dette midt på vinteren for her trenger du smaken som bare sol og sommer kan utvikle. Her ser du den sammen med hummus.

Ingredienser

en stor sjalottløk, skrelt

et stort fedd hvitløk, knust

tre spiseskjeer god e.v. olivenolje

sort pepper etter smak

700 gr modne plommetomater eller heirloom, skrelt

saften av en halv sitron

havsalt etter smak

en liten håndfull hakket mynte eller kjørvel

en liten håndfull hakket bladpersille

Fremgangsmåte

Knus sjalottløk, hvitløk, havsalt pepper og olje i en morter og sett til side. Flå tomatene ved å legge de ien bolle, hell over kokende vann, la de ligger i et minutts tid til du ser at skallet løsner og slå de over i et dørslag. Skyll de under kaldt vann og bruk en liten kniv til å dra av skallet.

Hakk opp tomatene og ha de over i en serveringsbolle, tilsett innholdet fra morteren. Miks alt godt sammen. La det stå i romtemperatur i noen timer under plast for å forsterke smakene. Når du er klar til å servere salaten så hell fra noe av væsken som har samlet seg i bunnen av bollen, klem over litt sitronsaft, dryss på litt mer havsalt og miks inn hakkede urter til slutt. Smak til og server.