© 2010–2022 Millas Mat

Dampet japansk kyllingsalat

mushi dori

Denne japanske kyllingsalaten kan du servere som den er eller som tilbehør til kalde nudler eller sushiris. Ypperlig som lunsj eller en lett middag. Sesamsausen gjør dette til en smakfull rett og lager du den med peanøttsmør minner den ikke så rent lite om en indonesisk sataysaus. Jeg liker å bruke isbergsalat i stedet for nudler eller ris hvis jeg vil ha noe lettere men kalde sobanudler er virkelig helt vidunderlig godt til dette så forsøk det gjerne. Retten bringer frem gode minner fra min studietid hvor jeg laget mye japansk mat i perioder for å forberede meg til krevende eksamener og sette meg selv i rett modus.

Ingredienser

100 gr vårløk

200 gr slangeagurk

250 gr benløse kyllinglår med skinn

havsalt og sort pepper etter smak

en dl sake (risbrennevin)

en teskje sesamolje

en liten bit revet ingefær

——

sesamsaus:

en halv dl kyllingkraft fra langpannen

fire spiseskjeer tahini eller usøtet peanøttsmør

to spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer sukker

en halv spiseskje riseddik

to teskjeer sambal olek (chilipasta)

to spiseskjeer sesamfrø (lett knust)

to spiseskjeer vårløk i strimler+

to teskjeer finhakket hvitløk

----

isbergsalat i grovt opprevne biter

Del kyllingen opp i lange strimler og legg de over i en bolle. Bland inn revet ingefær, sesamolje og sake og gni det godt inn i kjøttet. Tre deretter kjøttet på små trespyd og legg de på kanten av en ildfast form så det ikke kommer i kontakt med bunnen. Hell over resten av marinaden fra bollen og dryss på noe av den hakkede vårløken så den legger seg oppå kjøttet. Dekk formen med folie og damp det i ovnen ved 200 °C i omlag ti minutter før du sjakker kjøttet. Det er mulig at det vil trenger noen ekstra minutter før det er klart. Når det er ferdig legger du spydene på en tallerken og krydrer de med havsalt og pepper. La de avkjøles litt.

Sil en halv dl av kraften fra langpannen nedi en liten bolle og tilsett resten av ingrediensene til sesamsausen. Husk å smake til med mer soya om du liker det litt saltere.

Del agurken i to på langs og skrap ut kjernen med en teskje, knakk deretter agurken i grove biter og anrett den på to tallerkener sammen med isbergsalat om du ønsker det. Legg kyllingspydene på toppen og fordel sausen over. Topp med resten av vårløken og legg litt sitron ved siden av som hver og en selv kan klemme over maten.