Cobb Salad

en amerikansk klassiker fra The Great Depression

Det er ikke mye ved denne salaten som minner om Depresjonen som rammet USA fra 1929. For de som drev spisesteder under denne tiden gjalt det å bruke opp alt av gårsdagens kjøtt- og grønnsaksrester siden råvaretilgangen til tider kunne være mangelfull. For Bob Cobb som drev The Brown Derby i LA ble altså dette resultatet. I dag - nesten 90 år senere er The Cobb Salad et begrep og har spredt seg over hele USA og her i Europa.

Ingredienser

salat for to:

tre egg, hardkokte og skrelt, delt i skiver

åtte skiver bacon, finhakket og sprøstekt spar på fettet

smør til steking

to kyllingbrystfileter

havsalt og sort pepper etter smak

et hode romanosalat, vasket og revet i passende biter

to modne tomater i terninger

to modne avocado i skiver

100 gr smuldret blåmuggost feks. Norzola

finsnittet gressløk

----

vinaigrette:

en liten sjalottløk i tynne skiver

to spiseskjeer rødvinseddik

havsalt og sort pepper etter smak

en liten spiseskje Dijonsennep

tre spiseskjeer e.v. olivenolje

ca. to spiseskjeer baconfett fra pannen

Fremgangsmåte

Begynn med vinaigretten. Kutt sjalottløken og ha den i en bolle, tilsett eddiken og la det stå i ca. ti minutter for en liten rask pickle-effekt. Deretter tilsetter du havsalt, pepper, sennep og olivenolje og pisker godt. Sett den til side - du skal tilsette baconfett etterpå.

Sett over eggene til koking, beregn koketiden til ca. 9 minutter før du har de over i isvann. Når de er godt avkjølt kan de skrelles. Mens eggene kokes og avkjøles vasker du og river opp romanosalaten. Spre den utover et stort salatfat.

Stek baconet gyllent og sprøtt. Ha omlag to spiseskjeer av fettet oppi vinaigretten og hell fra resten om det er mer. Pisk vinaigretten godt opp. Stek kyllingfileten i den samme pannen du brukte til baconet men tilsett litt smør. Krydre kyllingen godt med havsalt og pepper under steking. Avkjøl og riv opp kjøttet. Kutt også opp tomater og avocado og bruk en eggedeler til å skive opp eggene pent. Smuldre også opp osten. Miks halvparten av vinaigretten med romanosalaten og spre den på nytt godt utover fatet. Krydre med litt ekstra havsalt og pepper.

Anrett toppingene i striper slik du ser på bildet, drypp over resten av vinaigretten med en spiseskje og smuldre over baconet til slutt sammen med gressløken. Server straks.