© 2010–2022 Millas Mat

Cæsarsalat

en verdensberømt salat

Cæsarsalaten er verdens mest spiste salat og dens far var den italienske immigranten Cæsar Cardini. Han skapte denne retten i midten av 1920-årene ved en ren tilfeldighet da han fikk uventede gjester like før stengetid og skal etter sigende ha måttet hive seg rundt og lage noe basert på det som fantes på kjøkkenet. Cæsar residerte på sin kafe Cæsars Place i Tijuana Mexico og retten har dermed ingenting med Keiser Julius Cæsar å gjøre. Og innimellom tar jeg en snarvei og kjøper ferdige krutonger men da skal det være de originale fra Chatham Village.

Ingredienser

cæsardressing:

tre fedd hvitløk

to eggeplommer

en kvart teskje havsalt

en kvart teskje pepper

en teskje Dijonsennep

en halv dl friskpresset limejuice

havannen dl e.v. olivenolje

——

et stort hode romano- eller hjertesalat

50 gr fersk skavet parmesanost

100 gr stekt bacon i terninger

to grillede kyllingfileter revet i grove biter

——

krutonger:

en liter daggammel loff i terninger

fire fedd presset hvitløk

100 gr smør

en halv dl vanlig olivenolje

Bland hvitløksfedd, eggeplommer, salt, pepper, sennep og limejuice i en blender. Tilsett olivenoljen i en tynn stråle, som når du lager majones inntil dressingen har en lett rennende konsistens.

Vask, tørk og riv salaten i biter og la noen blader være mer eller mindre hele, det er viktig skal salaten få sitt karakteristiske utseende. Stek baconet og la det renne godt av seg på kjøkkenpapir og riv opp kyllingen i grove biter.

Til krutongene smelter du smør og tilsetter olje og hvitløk i pannen. Hell alt over loffeterningene i en egen bolle og la brødet suge til seg smøret. Stek så krutongene gylne i en tørr panne. Ha salaten over på et stort fat og hell over dressingen. Bruk hendene for å vende dressingen inn i salaten og legg på tynne skiver skavet parmesanost, kylling, bacon og krutonger.