© 2010–2022 Millas Mat

Bønnesalat med oliven og dukkah

salaten som ærer bønnene

Den største jobben med denne salaten er å koke bønnene for de må kokes separat. Grunnen til det er meget enkel, de har alle vidt forskjellig koketid og noen typer bønner farger av så voldsomt under koking at sluttresultatet vil bli særdeles ulekkert. Jeg anbefaler deg virkelig ikke å bruke hermetiske bønner til denne salaten da du lett kan ende opp med en metallisk smak på den men resten av jobben derimot er lekende lett.

Ingredienser

nok til fire eller fem personer:

250 gr blandede tørkede bønner som lima, sortbønner, røde bønner og linser (kokt hver for seg)

to røde chili

fire laurbærblader

et hvitløkshode

en teskje hele sorte pepperkorn

to spiseskjeer havsalt eller flaksalt

——

to rødløk i tynne skiver

en dl god e.v. olivenolje

fire spiseskjeer eplecidereddik

saft og skall av en sitron

en håndfull sorte oliven

en håndfull finhakket persille, koriander og mynte

fire spiseskjeer dukkah

Legg alle bønnene i bløt over natten hver for seg. Når de skal kokes koker du opprikelig med vann i en kjele og tilsetter chili, laurbærblader, hvitløk, salt og pepper og lar dette koke i en halvtimes tid. Legg så bønnene i hver sin kjele og øs kokevannet over. Kok så alle bønnene helt møre, skru av varmen på kjelene etterhvert som de blir ferdige og la de trekke i kokevannet en halvtimes tid. Hell av vannet og la alle bønnene avkjøle seg til romtemperatur.

I mens lager du dukkah etter denne oppskriften.

Finn frem en romslig salatbolle og ha i bønnene, pass på at de alle er godt avrent. Ha over rødløk, olivenolje, eddik og sitron sammen med friske urter, oliven og vend det hele lett sammen med hendene. Avslutt med dukkah og server.