© 2010–2022 Millas Mat

Aspargi insalata

iitaliensk aspargessalat

Italienerne vet å verdsette aspargesen og de bruker den både i pasta, salater og som forrett servert på enklest vis med smeltet smør. Her i Norge er sesongen kort så det gjelder å spise de mens man kan. Min erfaring er at asparges bevarer smaken mer når de bakes i ovnen enn når de kokes i vann så jeg pleier å bake dem uansett. I Italia har de egne kjeler for damping av denne grønnsaken. De er smale og høye slik at aspargesen kan dampes stående oppreist. Ideen til denne sommersalaten er fra Veronia, byen som nok er aller mest kjent for å være bakteppet til handlingen i Shakespeares Romeo & Juliet.

Ingredienser

to bunter friske grønne asparges

vanlig olivenolje til pensling

350 gr lårkjøtt av kylling i små terninger

havsalt og sort pepper etter smak

200 gr mikset grønn salat

tre gulrøtter i juliennestrimler

50 gr ristede pinjekjerner

litt høvlet parmesan

----

italiensk vinaigrette:

to spiseskjeer e.v. olivenolje

saften av en halv sitron

en klype hver av tørket oregano, timian, esragon og basilikum

havsalt og sort pepper etter smak

akasiehonning etter smak

Rens og kutt vekk den nederste delen av aspargesene, kuttde i i tre biter og pensle de med litt olivenolje. Dryss de med noen få korn salt og bak de i ovnen ved 220 °C inntil de er møre og har fått noen gylne flekker. Det pleierå ta omlag ti minutter men følg med og sjekk.

Pisk sammen vinaigretten og smak den til så du får den rette balansen du selv liker. Nok sitron er viktig her.

Kutt kyllingen i terninger og brun den gyllen og litt sprø i kantene på pannen. Krydre med havsalt og sort pepper. Tørk av pannen og rist pnjekjernene lett og sett de til side.

Vask og riv opp den grønne salaten og kutt gulrøttene med juliennejernet. Anrett dette på et stort fat og miks inn vinaigretten. Legg på asparges og kylling og avslutt med pinjekjernene og høvlet parmesan.