Artisjokksalat med fersk eller syltet vare

la salade d'artichauts de Bretagne

Hvis du besøker Bretagne i juni eller der omkring vil du se svære åkerland med artisjokker. Denne elskede, og innimellom fryktede grønnsaken som nesten ser ut som en lite pansret kjøretøy men som faktisk bare er en stor blomst, er en ren delikatesse. Men franskmennene trenger ikke være høye i hatten over sin store kjærlighet til artisjokk - for da Dronning Katarina av Medici kom fra Firenze til Frankrike i 1533 og introduserte den for hoffet fikk den ikke akkurat en varm velkomst. Den ble dog sammenlignet med en kvinnes mest intime kroppsdel. Franskmennene elsket nemlig sin asparges, artisjokker var noe fremmed og skummelt. Men tiden gikk og etter hvert ble den ganske så populær og i det nordlige Frankrike dyrkes den som sagt i rikt monn. Her kommer oppskriften på en nydelig sommerlig salat. Tilsett gjerne forvellede hagebønner som en ekstra grønnsak.

Ingredienser

salat for to:

to ferske artisjokker eller et glass syltede

150 gr pancetta eller bacon, strimlet

150 gr daggammel loff i små terninger

to posjerte egg eller bløtkokte egg

to hoder hjertesalat

en sitron, skivet, om du bruker ferske artisjokker

havsalt og sort pepper etter smak

----

vinaigrette:

to spiseskjeer hvitvinseddik

to teskjeer Dijon

tre spiseskjeer nøytral olje

havsalt og sort pepper etter smak

Fremgangsmåte

Hell iskaldt vann i en bolle og legg i skiver av krystet sitron. Rens artisjokkene til du sitter igjen med den myke kjernen som du legger i sitronvannet for å forhindre at de blir brune.

Sett over en kjele med vann og tilsett havsalt. Kok artisjokkhjertene i omlag tjue minutter men sjekk med en liten kniv at de er møre før tar de ut. Legg de på en tallerken for litt avkjøling. Behold kokevannet i kjelen til eggene.

Sett en panne på varmen og ha i pancetta, når det er halvferdig tilsetter du brødet og steker det gyllent sammen med baconet. Hold det varmt i ovnen mens du posjerer eggene etter denne oppskriften. La pannen stå på komfyren, du skal bruke den etterpå til vinaigretten.

Anrett grove biter av hjertesalat på serveringsfatet og kutt artisjokk opp i passende skiver. Arranger de oppå salaten, legg på det posjerte eggene og dryss over bacon og brødterninger til slutt.

I pannen du stekte baconet i heller du i eddik og pisker inn sennepen, når det koker har du i oljen og pisker inn havsalt og pepper. Smak den til og drypp dressingen over salaten med en skje - server straks.