© 2010–2020 Millas Mat

Artisjokksalat

sommersalat fra Bretagne

Hvis du besøker Bretagne i juni eller deromkring vil du se svære åkre med artisjokker. Denne elskede og fryktede grønnsaken som nesten ser ut som en lite pansret kjøretøy men som faktisk bare er en stor blomst er en ren delikatesse. Men franskmennene trenger ikke være så kjepphøye i hatten over sin store kjærlighet til artisjokken for da Dronning Katarina av Medici flyttet fra Firenze til Frankrike i 1533 og introduserte denne grønnsaken for hoffet fikk den ikke en varm velkomst. Den ble dog sammenlignet med en kvinnes mest intime kropsdeler. Franskmennene elsket sin asparges, artisjokker var noe fremmed og skummelt. Men tiden gikk og etterhvert ble den ganske så populær og i det nordlige Frankrike dyrkes den som sagt i stort monn og her kommer oppskriften på en nydelig lunsjsalat.

Ingredienser

salat for to:

to ferske artisjokker

150 gr tykt bacon i strimler

150 gr daggammel loff i små terninger

to posjerte egg

et hode hjertesalat

en sitron i skiver

havsalt og sort pepper etter smak

——

dressing:

to spiseskjeer hvitvinseddik

to teskjeer Dijonsennep

tre spiseskjeer solsikkeolje

havsalt og sort pepper etter smak

Hell iskaldt vann i en bolle og legg i skiver av krystet sitron. Rens artisjokkene til du sitter igjen med den myke kjernen som du legger i sitronvannet for å forhindre at de blir brune.

Sett over en kjele med vann og tilsett salt. Kok artisjokkhjertene i ca. 20-30 minutter, sjekk med en liten kniv at de er møre og legg de på en tallerken for litt avkjøling. Behold kokevannet i kjelen til eggene.

Sett en panne på varmen og ha i baconet, når det er halvferdig tilsetter du brødet og steker det gyllent sammen med baconet. Hold det varmt i ovnen mens du posjerer eggene etter denne oppskriften. La pannen stå på komfyren, du skal bruke den etterpå.

Anrett grove biter av romano- eller hjertesalat på serveringsfatet og del artisjokkhjernene opp i 4-5 skriver skjært opp godt på skrå. Dander de oppå salaten. Legg på det posjerte egget og dryss på bacon og brødterninger til slutt.

I pannen du stekte baconet i heller du i eddik og pisker inn sennepen,. Når det koker har du i oljen og pisker inn salt og pepper. Smak den til og dryppp dressingen over salaten og server straks.