© 2010–2022 Millas Mat

Saigon sommerruller med hot dip

rull ditt eget måltid

Dette er mat jeg virkelig elsker når det er skikkelig varmt ute, og du kan dekke opp et imponerende bord på en halvtime om dere er to om jobben og kjøttet er klart på forhånd. Dette smaker så friskt på grunn av alle urtene og som navnet tilsier - sommerlig. Det er rom for mye variasjon både med ulike typer grønn salat og grønnsaker. Kjøttet kan man også variere, eller droppe helt om man ønsker dette vegetarisk, men en kombinasjon av svinekjøtt og reker er virkelig nydelig. Gjør gjerne som de gjør i Vietnam og drikk iste til måltidet.

Ingredienser

nok til tre:

200 gr tynne risvermichelli, kokt og avkjølt

et lite hode finsnittet hjertesalat, noen håndfuller ruccola eller annen frisk grønn salat

to gulrøtter, tynt juliennet

en agurk, tynt juliennet u/kjerne

en liten bunt frisk koriander, grovhakket

en liten bunt mynte, grovhakket

en liten bunt frisk basilikum, revet

to spiseskjeer finsnittet gressløk

300 gr grillet svinefilet eller kyllingfilet, avkjølt

150 gr reker, pillede

en pakke vietnamesisk rispapir til rulling

----

hot dip:

en spiseskje peanøttolje

to finhakkede røde thaichili eller habanero

to finhakkede fedd hvitløk

fire spiseskjeer hoisin

to klyper sukker

to spiseskjeer eplecidereddik

knuste salte peanøtter

Begynn med å grille kjøttet siden dette må avkjøles. Rens rekene og sett de kaldt under plast.

Kok nudlene, skyll dem i kaldt vann og legg dem utover på et rent kjøkkenhåndkle så de får tørket av seg. Klipp nudlene i ca.10 cm lange stykker slik at de blir lettere å ha med å gjøre. Kutt og snitt opp alle grønnsakene og grovhakk urtene. Det er viktig at de ikke hakkes for fint.

Til dip varmer du oljen i en panne og freser chili og hvitløk lett. Tilsett hoisin, sukker og eddik og rør det hele godt sammen. Anrett dip i en passende skål og topp med noen knuste peanøtter.

Du kan enten anrette alt i små hauger på et fat, eller blande alle grønnsaker, nudler og kjøtt godt sammen i en bolle. Sistnevnte er som regel det enkleste, ikke minst på grunn av nudlene som gjerne kleber seg sammen om de blir liggende i en bolle for seg. Sett også frem et dypt fat (en paiform er ypperlig) med kaldt vann til rispapiret. Server resten av de knuste peanøttene ved siden av.