© 2010–2022 Millas Mat

Victoriansk ingefærøl

engelsk leskedrikk

Ingefærøl er en rotekte engelsk oppfinnelse som kan spores tilbake til 1700-tallet. Det fikk derimot større utbredelse etterhvert som sukkerprisene sank utover 1800-tallet og selv vanlige bønder kunne brygge dette hjemme uten de helt store kostnader. Dette er enkelt å lage, det eneste som tar tid er at det må stå å gjære i en ukes tid. Hvis man ønsker kan man bytte ut litt av sukkeret med honning, men ikke bruk lynghonning da dette lett kan overta smaken av ingefær.

Ingredienser

syv liter vann

1,25 kg sukker

en sitron

en hel ingefærrot

15 gr fersk gjær

sukkerkulør

Finn frem en ti liters bøtte eller et kar og se til at det er helt tett, rent, luktfritt og tørt.

Bland sammen vann, sukker, sitronskall og fruktkjøttet fra sitronen samt gjær. Bruk en stor ballongvisp og pisk at godt til gjæren har løst seg helt opp.

Rens og skjær opp ingefæren i små biter og tilsett dette i blandingen. Du kan også knuse ingefæren i en morter om du ønsker det. Drypp i sukkerkulør til du får en lys gyllen farge på ølet. Pisk det godt inn og dekk til bøtten med plastfolie. La den stå i romtemperatur i et døgn.

Sil ølet, tapp det på tette flasker og sett det kaldt. Etter fem til syv dager er det drikkeklart. Ølet bør drikkes innen to uker.