Tunnbrödsrulle med wiener

en svensk-finsk godbit i tradisjonelt brød

Her en nok en oppskrift som egentlig ikke er en oppskrift. Det er lite arbeid involvert og det meste kommer ferdig og i Sverige og Finland er dette typisk gatemat. Jeg vokste opp med varme pølser som typisk helgemat, men dette var ikke noe vi hadde spesielt ofte. Vi laget heller aldri potetmosen fra bunnen av så ja, nyheten er ute - jeg vokste opp med pulvermos. Etter at jeg begynte å lage den med skikkelige poteter klarer jeg ikke å gå tilbake til pulver for sammenlignet med ekte vare smaker det ingenting. Om du ønsker å steke pølsene i stedet for å trekke dem går det selvsagt helt fint.

Ingredienser

nok til to:

fire til seks stykker tunnbrød, kjøpes ferdig

----

pølser og trekkevann:

åtte wienerpølser

en teskje sorte pepperkorn

en buljongterning

to laurbærblad

----

hjemmelaget potetmos tilsatt dill eller gressløk

----

pepper-løk:

to løk i tynne skiver

to spiseskjeer smør

en spiseskje nøytral olje

to teskjeer sukker

kvernet sort pepper etter smak

----

ketchup og sennep

finhakket bladpersille

Begynn med potetmosen, mens de skrelte potetene koker kutter du løken i tynne skiver og varmer smør og olje i en romslig panne over medium varme. Tilsett all løken sammen med sukkeret og rør det godt sammen. La løken steke rolig over medium varme og rør innimellom. Den skal bli lys gyllen med noen sprø kanter. Smak til med sort pepper og hold løken varm i en ildfast skål i ovnen ved 75 °C.

Sett over vann til pølsene og tilsett pepperkorn, buljong og laurbærblad i vannet. Mos de kokte potetene grovt med smør og spe ut mosen med fløte eller melk. Tilsett gjerne gressløk eller dill. Jeg liker mosen litt grovere og fastere til denne retten.

For å sette sammen rullen smører du potetmos på brødet, legg på pølse og garner med løken samt ketchup, sennep og persille. Brett sammen og spis. En serviett kan være å anbefale.

Om sommeren griller jeg gjerne pølsene ute, bare husk å snitte de litt i skinnet først.