© 2010–2022 Millas Mat

Thai forårsruller med sterk dipsaus

thailandske vårruller

Knasende sprø vårruller som dette finner du over hele Thailand. Smekkfulle av smak, rike på grønnsaker og med så mye godsaker og futt at det er en fryd. Ikke la deg skremme av ingredienslisten, hvis du ikke er erfaren med thaimat eller annen asiatisk mat tidligere så vit at dette slettes ikke er kompliserte prosesser- men den gode smaken kommer ikke alltid fra et glass eller en flaske. Det må ferske råvarer til og innenfor thaimat så handler det mye om friske grønnsaker. Du trenger også endel ulike sauser men mange av dem finner du nå på helt vanlige matbutikker. Sake får du på polet.

Ingredienser

gir ca. 30 små vårruller:

250 gr svinekjøttdeig

250 gr finhakede rensede rå scampi

100 gr tynne risnudler (vermichielli)

en stor grovrevet gulrot

fem finhakkede vårløk

200 gr finsnittet kinakål

fem til seks finhakkede shitake eller østerssopp

to finhakkede røde chili m/frø

to spiseskjeer finrevet frisk ingefær

to til tre fedd finrevet fersk hvitløk

lys soyasaus

mørk soyasaus (ketjap manis)

omlag en halv dl Noilly Prat eller risvin/sake

østerssus

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje maisenna utrørt i litt kaldt vann

en pakke små vårrullark

en liter solsikkeolje til fritering

----

dipsaus:

en dl lys soyasaus

en dl riseddik

en teskje chilipasta (sambal)

en til to teskjeer sesamolje

en teskje frisk finrevet ingefær

to til tre fedd knust hvitløk

to finhakkede thai sjalotter eller vanlige sjalottløk

demerarasukker etter smak

limejuice etter smak

Bløtlegg risnudlene i kokende vann og la de ligge i minst ti minutter. Forbered kjøtt, skalldyr og alle grønnsakene og finn frem sausene før du setter varme på woken. Ha i omlag tre spiseskjeer solsikkeolje og fres chili, ingefær og hvitløk. Etter omlag et halvt minutt tilsetter du svinekjøttet og hakker det meget fint opp mens det steker så du ikke har storeklumper igjen. Tilsett scampiene og når de har fått sin fine korallrøde farge tilsetter du sopp og vårløk. Fortsett med resten av grønnsakene og ha i kålen til sist. Ha de avrente nudlene på en fjøl og hakk de grovt opp, vend de inn i fyllet sammen med sausene og vinen. Smak og juster slik du selv ønsker.

Jeg begynner med omlag halvannen spiseskje hver av lys soya, mørk, soya og østerssaus og tar det videre derfra.

La fyllet avkjøle seg i en god halvtime.

Tin vårrullarkene etter anvising bakpå pakken og se gjerne denne videoen som viser hvordan du ruller dem opp. Spol 8 min. ut i videoen. Pisk sammen maisenna og vann og bruk som lim til vårullene. Jeg synes det ofte fungerer bedre enn egg.

Varm opp oljen til 190 °C og stek fire til seks ruller om gangen. Steketiden vil være på mellim fire og seks minutter. La de renne av seg på en rist hvor du har lagt noen lag kjøkkenpapir. Pisk sammen alle ingrediensene til dipausen og smak til med sukker til sist. Serveres straks.