© 2010–2021 Millas Mat

Supernachos fra Castroville, TX

spicy og godt fra Texas

Denne velkjente gobiten stammer fra Piedras Negras. Byen ligger rett ved den amerikanske grensen og så dagens lys i årene omkring 1943. Gårsdagens tortillas ble fritert til chips og i løpet av få år hadde den spredt seg over grensen til USA og oppskriften på de originale nachos med cheddar og skivede jalapeños ble først publisert i 1954. I dag finnes det mange varianter, min er fra Texas med kvernet kjøtt, brune bønner, vårløk, jalapeños, chili og sterk salsa. Dette er godt uansett om man er alene, skal ha filmkveld eller bare er fysen på en mellomting av middag og snacks. Lag gjerne min superspicy guacamole til for et ekstra chilikick.

Ingredienser

400 gr kjøttdeig eller karbonadedeig

litt smør til steking

en halv finhakket rødløk

en finhakket rød chili

finhakket jalapeño etter smak

en finhakket grønn paprika

en porsjon hjemmelaget ferskt tacokrydder

noen få spiseskjeer vann eller tomatjuice

300 gr salte nachochips

en boks (400 gr.) brune bønner, chili eller pintobønner

en liten boks maiskorn

150 gr revet hvitost, bland gjerne Østavind og Cheddar

to finsnittede vårløk og frisk koriander

sterk salsa og rømme til servering

Smelt litt smør i en dyp panne og fres kjøttdeig, løk, paprika, jalapeño og hakket chili i noen minutter. Tilsett krydderblandingen og rør den godt inn. Tilsett noen få spiseskjeer vann og kok det inn så kjøttfyllet ikke blir for rennende. ha i mais og bønner og vend det hele sammen. La det små koke i noen få minutter.

Fordel et lag nachochips i bunnen av en romslig ildfast form eller ildfaste tallerkener som er smurt med litt smør. Bygg opp lagene slik: chips-kjøttblanding-ost. Hvor mange lag du får avhenger av formen men husk å avslutte med osten. Tre lag pleier å være akkurat passe i forhold til steketiden.

Gratiner nachos i ovnen på 200-210 °C i ca. 10-15 minutter, skru opp temp. til 225 °C og la den stå i noen minutter til osten bobler og har gylne flekker men følg godt med og ikke gå ifra ovnen.

Topp med rømme, salsa og hjemmelaget guacamole ved siden av. Jeg liker også finhakket salatløk og frisk koriander som topping.